Baltia-kirjaston logo

Baltia-kirjasto

Tuglas-seuran ylläpitämän Baltia-kirjaston tarkoitus on jakaa tietoa ja tarjota aineistoa kaikille Baltiasta kiinnostuneille. Tutkimuskäyttöön tarvittavan kirjallisuuden osalta kirjasto on ns. säilyttävä kirjasto, muilta osin vanhentunutta kirjallisuutta poistetaan tai toimitetaan varastokirjastoon. Kirjasto kuuluu Helsingin yliopiston kirjaston Helka-tietokantaan, jonka kautta tapahtuu myös lainaus. Kirjaston tunnus Helkassa on TUG ja Helkan internet-osoite on helsinki.fi/helka.

Kokoelmat

Kirjastossa on kolmen seuran kirjakokoelmat: Tuglas-seuran Viro-kokoelma (n. 34000 nidettä), Rozentals-seuran Latvia-kokoelma (n. 1200 nidettä) ja Donelaitis-seuran Liettua-kokoelma (n. 800 nidettä). Kirjaston painopistealueina ovat kaunokirjallisuus ja humanistiset tieteet, erityisesti historia, mutta kirjallisuutta löytyy myös muilta, esim. yhteiskuntatieteiden aloilta.

Lisäksi:

- kirjastoon tulevat tärkeimmät virolaiset kulttuurilehdet ja muutamia sanomalehtiä. Lehtikokoelmaan kuuluu hajanumeroina sekä täysinä vuosikertoina kymmenittäin kausijulkaisuja 1900-luvulta

- Videoteekissä on yli 2000 nimekettä lähinnä virolaisia elokuvia.

- Musiikkikokoelmiin kuuluu n. 1000 äänitettä, joista valtaosa on virolaisia.

- Karttakokoelmaan kuuluu yli kolmesataa Viroa ja koko Baltiaa käsittelevää karttaa. Vanhimmat ovat 1800-luvulta.

- Kuva-arkistosta löytyy yli 13000 valokuvaa ja n. 600 diakuvaa, jotka käsitttelevät Viroa.

- Lehtileikekokoelma käsittää yli 60 mapillista Viroa käsitteleviä lehtileikkeitä valtakunnallisista päälehdistä 1960-luvun lopulta aina vuoteen 2005 asti.

- Kirjastossa on myös useita yhdistysten ja yksityishenkilöiden Viro-aiheisia arkistoja, jotka valaisevat Suomen ja Viron suhteiden historiaan. Arkistot ovat tutkijoiden käytettävissä.

Lainaus

Vuoden 1900 jälkeen painetut kirjat, sekä videot ja äänitteet ovat pääsääntöisesti kotiin lainattavissa, lehdet ja vanhempi kirjallisuus sen sijaan vain lukusalikäytössä. Laina-aika kirjoilla on 28 vrk, videoilla ja äänitteillä 7 vrk. Kaukolainaksi kirjoja voi tilata yliopistokirjastojen sekä kunnankirjastojen kautta.

Neuvonta ja tietopalvelu

Asiakkaiden käytössä on internetyhteydellä varustettu tietokone ja henkilökunta opastaa tarvittaessa asiakkaita tiedonhaussa. Baltiasta kiinnostuneita palvellaan myös puhelimitse ja sähköpostitse. Tietopalvelu Baltia-kirjastossa on asiakkaalle maksutonta.

Baltia-kirjaston kokoelmat ja ja lukusali ovat kaikkien käytettävissä kirjaston aukioloaikoina: ma–pe klo 10–17.

Baltia-kirjasto
Viro-keskus, Suvilahti
Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki
Puh. +358 20 7890 881
sähköposti: baltia-kirjasto@tuglas.fi
Baltia-kirjasto on suljettu 26.6.–6.8.2023