Baltia-kirjaston logo

Baltia-kirjaston lakkauttaminen 1.5.2024

Surullisin mielin joudumme ilmoittamaan, että Tuglas-seuran ylläpitämä Baltia-kirjasto lakkautetaan 1. toukokuuta 2024.

Tuglas-seura on ylläpitänyt kirjastoa opetus- ja kulttuuriministeriön taloudellisen tuen turvin. Leikkausten vuoksi ei meillä ole mahdollista ylläpitää kirjaston toimintaa enää. Kustannussyistä jouduimme jo aikaisempina vuosina lopettamaan uudet kirjahankinnat sekä ajankohtaisten kulttuurilehtien ja sanomalehtien tilaamisen.

Kun aloitimme Baltia-kirjaston toiminnan, oli Suomen kirjastomaailma erilainen kuin nykypäivänä. Nykyään monissa kirjastossa on tarjolla vironkielistä ja käännettyä virolaista kirjallisuutta. Kirjastojen välinen teosten tilaaminen on myös yksinkertaistunut, joka helpottaa virolaisen kirjallisuuden lainaamista entisestään.

Lahjoitamme jäljellä olevat kirjamme Viron varastokirjastoon (ee. Eesti Hoiuraamatukogu). Varastokirjasto on vuonna 1995 perustettu Viron Kulttuuriministeriön hallinnoima valtion virasto. Varastokirjaston päätehtäviä on muodostaa valtiontasoinen säilö arvokkaille julkaisuille, joiden käyttömäärä on kuitenkin vähäistä. Kirjastosta on mahdollista lainata teoksia paikan päällä. Säilyttävä kirjasto tarjoaa kokoelmistaan teoksia ilmaiseksi toisille kirjastoille ja laitoksille.

Tuglas-seuralle jää seuran arkisto, jossa on laaja Viro-aiheinen valokuva- ja diakokoelma sekä useita yksityishenkilöiden ja järjestöjen Viro-aiheisia arkistoja. Kirjasto on tarjonnut myös tietopalvelua Baltiasta kiinnostuneille – Tuglas-seura jatkaa kiinnostuneiden palvelemista puhelimitse ja sähköpostitse.

Baltia-kirjasto
Viro-keskus, Suvilahti
Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki
Puh. +358 20 7890 881
sähköposti: baltia-kirjasto@tuglas.fi