Salajane ristisõda

Raul Siniallik

Hea lugu, 2022

Salajane ristisõda -teoksen kansi

Hyviä kirjoja ei ole koskaan tarpeeksi, on tapana todeta. Varsinkin, jos olet kustantaja. Niinpä virolainen Hea Lugu -kustantamo järjesti vuonna 2021 kilpailun. Tavoitteena oli saada hyviä historiallisten romaanien käsikirjoituksia ja löytää uusia lahjakkaita (tulevia) kirjailijoita. Kustantamon silloinen johtaja ja kilpailun ideoija Tiina Kaalep vakuutti minulle viime talvena, että kilpailu onnistui oikein hyvin ja kustantamo aikoo julkaista useitakin kilpailussa saatuja käsikirjoituksia kirjoina. Kilpailun tulokset julistettiin 22.4.2022, ja lokakuun alkuun mennessä ainakin kilpailun kolme ensimmäistä palkintoa saanutta käsikirjoitusta on ilmestynyt kirjoina.

Kilpailun voitti Raul Siniallik ja toiseksi tuli Sverre Lasn. Sverre Lasnin Risti vägi -romaanin tapahtumat päättyvät vuoteen 1237, ja Raul Siniallikin romaanin tapahtumat alkavat seuraavasta vuodesta 1238, vaikka ”Salaisen ristiretken/-sodan” tapahtumat pääosin keskittyvätkin vuosiin 1241–1242.

Siniallikin romaanin taustana ovat todelliset historialliset tapahtumat, ja monet keskeisistä henkilöistä ovat todella eläneitä ihmisiä, kuten tuleva suuriruhtinas Aleksanteri Nevski, paavi Gregorius IX, Tarton piispa Hermann I, ruhtinas Jaroslav Vsevolodovitš, Kalparitariston ritarimestari Volkwin ja tuleva mongolihallitsija Sartak-kaani.

Euroopan viimeisten pakanoiden kastamisesta ja samalla heidän alueidensa valloittamisesta kilpailevat eri tahot: roomalaiskatolinen kirkko paavin johdolla, Kalparitaristo, Tanska, ortodoksinen kirkko ja keskenään riitelevät venäläiset ruhtinaat. Mukaan lusikkansa tähän monimutkaiseen soppaan pistävät vielä pakanoina pysytelleet liettualaiset heimot ja mongolit, joiden maailmanvalloitus on juuri tuolloin aktiivisimmassa vaiheessaan, ja koko Eurooppa pelkää heitä kuollakseen.

Vuonna 1975 syntynyt Raul Siniallik, joka on aikoinaan opiskellut mm. silloisessa Kotkan merikoulussa, kehittää mielenkiintoisen juonen, jonka keskeisimmät pelinappulat ovat paavin henkilökohtainen sihteeri, kokenut dominikaanimunkki Cesare ja nuoret leijonat, venäläisruhtinas Aleksanteri ja mongoliprinssi Sartak. Välillä lukijasta tuntuu, että Siniallik vääristelee historiaa tai kirjoittaa vaihtoehtohistoriaa otsikolla Mitä jos…, mutta lopulta mongolijoukot taantuvat Euroopasta Ödögei-kaanin kuoleman jälkeen, kun mongolipäälliköt kiirehtivät jakamaan valtaa ja valtakuntaa keskenään. Peipsijärven (oikeastaan Lämmijärven) jäätaistelu kevättalvella 1242 päättyy sekin niin kuin historiasta tiedämme sen päättyneen.

Joka tapauksessa Viro on saanut uuden mielenkiintoisen kirjailijan Raul Siniallikissa ja suoraan sanoen myös Sverre Lasnin historiallinen romaani kuulostaa sekin niin kiinnostavalta, että olen päättänyt senkin ostaa. Lisää romaanikilpailuita!

Tapio Mäkeläinen

Elo 5/2022