Julkaistu: 10. tammikuuta 2023

Hertan hidas ja ajaton muoti

 

Jokainen virolainen on kasvanut villatuotteiden ympäröimänä, niin myös saarenmaalainen käsityöyrittäjä Hertta Võido. Perinnekuvioin neulotut sukat, lapaset ja villapaidat sekä käsinkirjaillut kodintekstiilit ovat kaunistaneet kautta aikojen virolaisten arkea. Käsityö kulttuuriperintönä säilyy vain taitoa ja tekniikoita vaalimalla, mutta sen elävänä pitäminen vaatii päivittämistä. Hertta Võido ammentaa tuotteisiinsa ideoita perinnetekstiileistä, mutta toteuttaa ideansa vastaamaan tämän ajan vaatimuksia. Ekologisuus ja vastuullisuus ovat kestävän muodin arkipäivää – tuotteet tehdään todelliseen tarpeeseen ja kestämään aikaa, hukkapaloja ei juurikaan synny. Hertta Võidon tie oman brändin luomiseksi alkoi kirjailmellisesti tekstiilijätteestä.

Hertta Võido syntyi Viljandissa perheeseen, jossa kaikki mahdollinen valmistettiin itse, olipa kyse sitten ruuasta tai vaatteista. – Itse asiassa se oli normi, kaikki virolaiset tekivät niin. Äitini ompeli ahkerasti ja isä teki käsityönä jalkineita. Mitään ei heitetty hukkaan, toteaa Hertta. Alunperin hänkin oli kiinnostunut juuri ompelemisesta äitinsä tavoin. Tekstiilisuunnittelua opiskellessaan Võidon tie vei työharjoitteluun, ja myöhemmin opiskelujen ohella myös töihin, tunnettuun norjalaiseen kudontayritykseen Graveniidiin. Siellä heräsi kiinnostus neuleisiin ja villaan materiaalina. Hertta sai luvan käyttää työpäivän jälkeen yhtä yrityksen vanhoista neulekoneista ja tuotannosta syntyvää tekstiilijätettä sekä ylijäämälankoja. Kokeilemalla syntyivät ensimmäiset omat villatakit, -mekot ja -tunikat, ennen kaikkea syntyi innostuksen kipinä, joka on kantanut tähän päivään saakka. Vuonna 2015 Võido sai kutsun osallistua Oxford Fashion Studion järjestämään muotinäytökseen, josta aukesi tie myös muualle Iso-Britanniaan. Hertan ensimmäinen virallinen kokoelma esiteltiin Lontoossa, jossa kaikki tuotteet myytiin neljässä päivässä. Virallisesti Hertta-brändi syntyi lokakuussa 2016, mutta omaan tuotantoon ja ateljeetiloihin oli vielä matkaa kuljettavana.

Hertan tuotantoa
Hertan tuotantoa
Hertan tuotantoa

Hertta Võidolle oli alusta asti selvää, että jos tuote on riittävän hyvä, se myy itse itsensä. Kun tekee itselle ja omalle brändille, ei tarvitse tehdä kompromissejä. Hän on myös sitä mieltä, että suunnittelijan alkutaipaleella on tärkeää kuunnella isolla korvalla asiakkaiden palautetta, sillä se on avain tuotteen viimeistelyyn. ”Ei pidä kiirehtiä. Jos asiakkaat eivät löydä tuotteen luo, tuote ei ole vielä valmis”, toteaa Võido. ”Palaute auttaa oikealle tielle, asiakas löytää aina hyvän ja laadukkaan tuotteen luo”, hän jatkaa.

Hidas ja ajaton muoti perustuu hyviin materiaaleihin ja siihen, että tuote kestää aikaa. Ekologinen tuote syntyy laadukkaasta materiaalista, villa oli Võidolle Norjan kokemuksien jälkeen helppo valinta. Hän myös kutoo villakankaansa itse Tallinnan ateljeessa. Villalangat hän hankkii Liettuasta, koska hänen tarvitsemiaan lankoja ei saa Virosta. Herttaa inspiroi vaateteollisuuden suuret merkit, jotka ovat tunnetusti myös oman tiensä kulkijoita, kuten Levis, Nike tai Chanel. Omasta sanojensa mukaan Hertta luo ennemmin designia kuin muotia.

Tekstiisuunnitelijan tutkinnon lisäksi Võido on opiskellut myös räätäliksi. Käsityöyrittäjyydessä asiakkaiden kohtaamiset ovat tärkeitä ja Hertan kohdalla tilaustöissä tarvitaankin juuri räätälin taitoja. ”Asiakkaiden kohtaaminen on mukavaa vaihtelua yksin puurtamiselle”, toteaa Hertta Võido. Yhden takin valmistamiseen kuluu noin 16 työtuntia kankaan kutominen mukaan lukien, käytännössä kaksi työpäivää. Hertan päätuote ovat takit ja niiden tekstiilijätteestä syntyvät kaksiväriset villakintaat. Lisäksi Hertta valmistaa villapaitoja, huppareita, kaulureita, korvalappuja ja pieniä kodintekstiilejä. Hertan villakintaat valittiin vuonna 2021 arvostettujen virolaistuotteiden maineikkaiseen joukkoon. Myös Viron tekstiilitaiteilijoiden liitto on palkinnut Võidon ja hänen tuotantonsa.

Muhun linnut on Hertan kuusiosainen villapuseroiden ja -takkien kokoelma. Hertan käyttämä Muhun lintu-motiivi on peräisin kolmesta vanhasta käsinkirjaillusta peitosta. Muhun käsityö tunnetaan erityisesti käsinkirjailluista kukkamotiiveista, mutta joskus kukkien keskelle on kirjailtu lintuja. Kukilla ja linnuilla ei ole välttämättä mitään tekemistä tunnistettavien kasvien tai lintujen kanssa, luontoa on käytetty inspiraation lähteenä. Samanlaisena inspiraation lähteenä peittojen käsinkirjallut linnut toimivat myös Võidolle, kun hän lähti suunnittelemaan ja muokkamaan Muhun lintu-motiivia. Lopputulos on pelkistetty, viimeistelty ja yksinkertaisesti erittäin hieno. Muhun lintu on lentänyt onnistuneen lennon perinteisistä peitoista 2000-luvun puseroihin.

Hertan tekstiilit ovat minimalistisia, useimmiten kaksivärisiä, joskus mukaan mahtuu muutama muukin väri. Hertta Võido on todellinen käsityöläinen, sillä hän tekee kaiken itse – silloin voi olla varma, mitä on myymässä asiakkaalle. Onneksi Hertalla on Saarenmaalla paikallisia käsityöntaitajia, jos tarvitaan nopeasti lisää käsipareja ison ja kiireellisen tilauksen valmistamiseen.

Mitä tekee villatekstiilien suunnittelija kesällä? Hertalla on Kuressaaressa avoin ateljee, jonne voi poiketa kuka vain ja milloin vain hän on paikalla. Võidolle on tärkeää, että asiakkaat voivat nähdä, miten tuotteet syntyvät. ”Kaiken pitää olla mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää”, hän toteaa. Kesällä Saarenmaalla käy turisteja ympäri maailmaa, viime kesänä hänen atlejeessaan kävi turisteja Suomen lisäksi Latviasta, Saksasta ja Australiasta, myös purjehtijia liikkuu Saarenmaalla paljon kesäisin.

”Turistit etsivät aina paikallisia tuotteita. Kesällä teen vähemmän töitä ja aikaa asiakkaiden kanssa seurustelulle jää enemmän. Hyvä niin”, toteaa Hertta Võido tyytyväisenä. Kesällä otetaan myös paljon mittoja syksyn ja talven tilaustöihin. Sosiaalisen median kautta asiakkaat löytävät Hertan kaikkialta maailmasta, verkkopuodin kautta villakintaita on lähtenyt ainakin Norjaan, Tanskaan ja Kanadaan. Hertan villatuotteet on tehty pohjoismaiseen ilmastoon, kohderyhmä hänen tuotteilleen löytyy maista, joissa on talvi. Võido ei kiirehdi tuotannon kasvun kanssa, hän haluaa kasvua, mutta hiljalleen. Siten pysyy vauhdissa mukana ja kasvu tapahtuu hallitusti.

Hertta vieraili tuotteineen syksyllä  Tuglas-seuran järjestämien Martin markkinoiden Designparvella, jossa ykköstuotteeksi nousivaat korvalaput , mikä oli hauska yllätys.  Parhaillaan Hertaa valmistelee ensimmäistä myyntinäyttelyään Suomeen. Hän on ensimmäinen ulkomaalainen käsityöyrittäjä, joka saa oman näyttelynsä OMA puotiin, jossa myydään vain Suomessa valmistettuja käsityöläisten tuotteita.


Elo 1/2023