Hakutuloksia

Hakemasi asiasana tai henkilö esiintyy seuraavissa artikkeleissa:

Seppo Zetterberg: Viro ja Suomi 1917–1920

Seppo Zetterbergin nimi ei kaipaa esittelyä sen enempää Suomessa kuin Virossakaan. Useita hänen teoksiaan on vironnettu ja suurinta huomiota lienee saanut osakseen Viron historia (viroksi 2009). Henkilökohtainen…

subjectLue

Seppo Zetterberg: Reisimuljeid vanadest Baltimaadest: rändurid, postitõllad ja supelasutused Balti provintsides 18. ja 19. sajandil

Miksi kirjoitan tunnetun suomalaisen historiantutkijan ja Suomen ja Viron suhteiden asiantuntijan vironkielisestä kirjasta? No siitä yksinkertaisesta syystä, ettei suomenkielinen kirja (käsikirjoitus on…

subjectLue

Seppo Zetterberg – Kaksoisvaltion haaveilija. Konstantin Päts ja Suomi.

Professori Seppo Zetterbergin työtahti ei näytä hiipuvan eläkkeelläkään. Eikä työn laadussakaan ole moitteen sijaa. Zetterbergin viimeinen julkaisu on oikea makupala Viron historian harrastajille. Kirjan…

subjectLue

Wabariigi poisipõlv - Nuori Viro suomalaisen silmin - The Republic’s childhood

Suomen Tallinnan-lähettilään Aarne Wuorimaan 1928–33 Virossa ottamat valokuvat ovat Tuglas-seuran sähköisen kuva-arkiston arvokkaimpia kokoelmia. Kun kokoelmaan sisältyy peräti 669 valokuvaa, niissä on…

subjectLue

Risto Vuorinen – Vastarannan lumo

Pitkään Virossa asunut Yle-uutisten entinen Baltian kirjeenvaihtaja, nykyinen vapaa toimittaja Risto Vuorinen on vihdoin kirjoittanut sen, mikä monen toimittajan mielessä vain häilähtelee – eli romaanin.…

subjectLue

Silja Vuorikuru: Aino Kallas – Maailman sydämessä

Aino Kallas on ollut viime vuosina niin paljon esillä, että tänä vuonna ilmestynyt elämäkerta ei äkkiseltään tunnu mainostetun mukaisesti ”ensimmäiseltä”. Monien muiden tavoin uskoin tietäväni paljon hänen…

subjectLue

Võru-eesti eksitussõnastik

Vieraita kieliä voi opiskella menestyksellisesti monella eri tavalla. Jos kielet ovat läheistä sukua toisilleen kuten ruotsi ja saksa tai suomi ja viro, niin riskisanojen luettelot, sanastot tai sanakirjat…

subjectLue

Mikko Virta – Luontoretkelle Viroon

Ensimmäinen ajatus lukiessani Mikko Virran kirjaa Luontoretkelle Viroon on se, että miksei tällaista teosta ole julkaistu jo aiemmin. Virossa on julkaistu erilaisia luonto-oppaita, mutta tällaista suomalaisille…

subjectLue

Jarmo Virmavirta: Kolmas laukaus Riian lahdella

Varsin erikoisen lisän laulavan vallankumouksen varhaisiin seuraamuksiin tuo tunnetun toimittajan kaksikielinen muistelma-pala Kolmas laukaus Riian lahdella. Teos lienee tulkittava omakustanteeksi, ellei…

subjectLue

Elo Viiding – Tuhannelle äänelle. Valitut runot.

Virolaisen lyriikan multitalentin Elo Viidingin suomennoskokoelman nimi on suoraan tekemisissä erään tärkeän runon eli Yhdelle äänelle (kirjassa s. 77–90) kanssa. Siinä runoilija avaa poikkeuksellisen…

subjectLue

Rein Veidemann: Järjehoidja. Valik arvustusi, loomingulisi portreid, kaaskajasid, järelehüüdeid eesti kirja­sõnaväljalt 2000–2022.

Onko tuttu nimi tämä Erik Tohvri? Vai ei? Hän on Viron Kalle Päätalo! Eli kriitikot haukkuvat mutta kansa lukee ja lainaa kirjastosta. Yllätyin, että emeritusprofessori Rein Veidemann kelpuuttaa hänet…

subjectLue

Rein Veidemann – Eesti kirjanduse mõte

Tähdenlentoja Pärnusta: paimenpojasta tulee pietarilainen professori Jaan Krossin romaanissa Professori Martensin lähtö. Toinen pitkälle päässyt pärnulaispoika on Rein Veidemann. Hän aloitti lukion jälkeen…

subjectLue

Misku Välimäki – Viimeinen metsäveli

Viimeinen metsäveli on seikkailukertomus Viron metsissä lymyilevistä viimeisestä sisseistä sekä nuoren pojan pakomatkasta. Kertojana on teini-ikäinen poika Andrei. Tarina alkaa Viron maaseudulta, jossa…

subjectLue

Mait Vaik – Simulatsioon

Mait Vaik on 52-vuotias rokkarin näköinen kaveri. Rockmuusikko, biisien sanoittaja ja säveltäjä hän monien mielestä onkin. Mait Vaik on soittanut sellaisissa legendaarisissa virolaisissa bändeissä kuin…

subjectLue

Tauno Vahter: Hea venelane

Myös kirjailijaksi ryhtynyt Viron kirja-alan huippuammattilainen Tauno Vahter on ehtinyt jo kolmanteen romaaniinsa. Ja hyvä niin.

subjectLue

Urmas Vadi – Kuu teine pool

Tuoreimman romaaninsa ensisivulla Urmas Vadi sukeltaa jatkon ihmissuhteisiin lauseella ”Meidän perheessä ei ole koskaan ollut pettureita, hulluja eikä tupakoitsijoita!” Vadinsa aiemmin lukeneet aavistavat…

subjectLue

Urmas Vadi – Ballettmeister

Urmas Vadi kirjoittaa kuin viimeistä päivää, ja lukija ei voi kuin yrittää pysyä perässä. Teksti on helppolukuista ja jouhevaa. Vadin vertauskuvat ovat tuoreita ja lauseet kauniita, ja kuljettavat lukijaa…

subjectLue

Mati Unt – Ja elämme vieläkin, ellemme ole kuolleet sekä kaksi muuta pienoisromaania ja viisi novellia.

Ernest Hemingwayn kerrotaan verranneen kirjoittamista jäävuoreen: merenpinnan alle jää kaikki se, mitä tekstissä ei sanota mutta jonka kirjoittaja tietää, ja vain kerrottu on pinnan yllä. Mati Untin novellit…

subjectLue

Jaan Kross ja Tallinn

Viime vuonna juhlittiin Virossa ja vähän muuallakin mestarikirjailija Jaan Krossin syntymän 100-vuotisjuhlia. Juhlavuonna ilmestyi laskujeni mukaan kuusi vironkielistä ja kaksi suomenkielistä Krossin teosta.…

subjectLue

Maarja Undusk – Heleda mõtte laast. Ellen Niit.

Kun Ellen Niit meni naimisiin Jaan Krossin kanssa, hän sanoi haluavansa hyvittää puolisonsa hukkaan kuluneet Siperian-vuodet hoitamalla kaikki kotityöt. Nämä kahdeksan vuotta tulivatkin korvatuiksi, mutta…

subjectLue

Leelo Tungal – Toveri lapsi

Vielä yksi kertomus: Leelo Tungalin omaelämäkerrallinen trilogia, josta nyt on suomennettu ensimmäinen osa, asettuu niiden koskettavien virolaisromaanien jatkumoon, johon kuuluvat esimerkiksi Viivi Luikin…

subjectLue

Leelo Tungal – Seltsimees laps

Leelo Tungalin kangaskantinen kirja kauniine kuvituksineen houkuttelee tutustumaan myös nimensä vuoksi. ”Toveri lapsi”, mistä ihmeestä tässä kirjassa kerrotaan?

subjectLue

Leelo Tungal – Samettia ja sahanpurua & Naisen käden kosketus

Leelo Tungalin omaelämäkerrallinen romaanitrilogia lapsesta 1950-luvun Neuvosto-Virossa on vihdoin saatavilla kokonaan suomeksi. Koskettavan sarjan ensimmäinen osa, nimeltään Toveri lapsi, ilmestyi suomeksi…

subjectLue

Mats Traat – Vastsed Harala elulood

Viime syksynä 75 vuotta täyttänyt Mats Traat viettää tänä vuonna kirjailijanuransa 50-vuotisjuhlaa, jos ajankohta lasketaan esikoisteoksen ilmestymisestä.

subjectLue

Mats Traat – Haralan elämäkertoja

Mats Traatin Haralan elämäkerroista on ilmestynyt reheväkielinen käännöskokoelma Merja Ahon ja Hannu Oittisen suomentamana. Haralan elämäkerrat ovat proosarunon muotoisia muistokirjoituksia. Niiden kertojina…

subjectLue

Kairi Tilga (koonnut): Kadriorgin opas: Tapaamis­paikkana Kadriorg

Kadriorgin puisto täyttää tänä vuonna 300 vuotta, puiston virallinen ”syntymäpäivä” on 22.7.2018. Juhlinta alkoi jo viime vuonna ja kiihtyy kohti kesää. Eikä ole mikään yllätys, että juhlavuodeksi julkaistiin…

subjectLue

Antto Terras – Helsinki–Tallinn Express

Virolaisesta suomalaiseksi muuttunut Antto Terras kirjoittaa kirjoja sen takia, ettei hänen tarvitsisi enää ikinä kytätä rosvoja kauppakeskuksissa. Sitä hän ehti tehdä Helsingin Stockmannilla 18 vuotta.…

subjectLue

Ilmar Taska – Pobeda 1946

Pobeda 1946 on erityisesti elokuvantekijänä tutuksi tulleen Ilmar Taskan (s.1953) esikoisromaani. Taskalta on aiemmin ilmestynyt novelleja, joita on myös käännetty useille eri kielille, ja romaanikin itse…

subjectLue

A. H. Tammsaare – Korpioja isäntä

Tammsaare on Viron kirjallisuuden Suuri Klassikko. Hänen Totuus ja oikeus -romaanisarjansa on virolaisten Täällä pohjantähden alla. Muitakin rinnakkaisuuksia suomalaisen kirjallisuuden klassikoista toki…

subjectLue

A. H. Tammsaare – Judit

Tämä Raamatusta aiheensa saanut Tammsaaren näytelmä oli hänen ensimmäinen näyttämötekstinsä ja aloitti kirjailijan mestarikauden parinkymmenen laihansitkeän harjoitteluvuoden jälkeen lyhytproosan…

subjectLue

A. H. Tammsaare – Rakastin saksalaista

Viron klassikko Anton Hansen Tammsaare elää taas väkevästi sekä kotimaassaan että meillä Suomessa. Tanel Toomin suurelokuva Tõde ja õigus on kahminut kiitoksia ja katsojia. Alkuteos, viisiosainen Totuus…

subjectLue

Enno Tammer (toim.) – Nõukogude aeg ja inimene

Postimees-lehti ja Tänapäev-kustantamo pyysivät viime vuoden alussa virolaisia lähettämään muistojaan neuvostoajasta, erityisesti neuvostoajan arkielämästä. Näitä muisteluksia on nyt koottu kirjaksi Nõukogude…

subjectLue

Marek Tamm, Jaak Valge ja Rita Valge – Monumendid ja võim

Teoksen pitkä alaotsikko oikeastaan kertoo jo, mistä on kyse. Se ei kuitenkaan kerro ihan kaikkea. Viron historiallisella museolla on suuri museokompleksi Maarjamäellä Tallinnassa (Pirita tee 56). Kompleksiin…

subjectLue

Jaan Tamm – 101 Eesti kindlust ja kaitserajatist

1001 Books You Must Read Before You Die, 1001 Ideas That Changed The World, 1000 Amazing Places To See Before You Die, 1001 Children's Books You Must Read Before You Grow Up, 999, 1000, 1001 tai 1002 sitä…

subjectLue

Heiti Talvik – Legendaarne

ummallisella tavalla aina silloin tällöin käy niin, että joku tietty kirjailija jää jostakin syystä unohduksiin jääden vain maininnaksi kirjallisuushistorioihin muiden suurempien tai tunnetumpien kirjailijoiden…

subjectLue

Ilmar Talve – Kolme kotimaata

Syntyjään virolainen kansatieteen professori emeritus Ilmar Talve on tehnyt merkittävän päivätyön ”kolmannessa kotimaassaan” Suomessa. Siksi on luontevaa, että alkuaan vironkielinen omaelämäkerta on luettavissa…

subjectLue

Rein Taagepera: Kui ajalugu liikuma hakkas

Rein Taagepera on muistelmissaan ehtinyt jo neljänteen osaan, silti vasta Viron uudelleen itsenäistymistä edeltäviin vuosiin eli ajanjaksoon 1987–1991. Koska Virossa 1933 syntynyt Taagepera vaikutti keskeisesti…

subjectLue

Triin Soomets – Toormaterjal

Triin Soometsin seitsemäs runokokoelma Toormaterjal on toisaalta aikaisemmista kokoelmista tuttua Soometsia, mutta toisaalta kokoelma on hyvin voimakkaasti tuore ja omaleimainen. Siinä on jotain uutta.

subjectLue

Soome ja soomlased. Fennid – Tacitusest tänapäevani.

Elias Lönnrotin seuraa voi kiittää siitä, että vihdoinkin on mahdollista lukea Suomesta ja suomalaista viroksi. Edellisen vastaavanlaisen teoksen, August Annistin toimittaman Soome maa, rahvas ja kultuur,…

subjectLue

Lauri Sommer – Lugusid lõunast

Kun vihdoin ovat saapuneet kunnon pakkaset ja ikkunasta houkuttelevasti paistava aurinko ei lämmitä enää lainkaan, vaan saa nenän hetkessä sinipunaiseksi möykyksi, kun kuralammikon jää ei hajoa enää horjahtelevien…

subjectLue

Sinisild / Sinisilta

Mukava ensivaikutelma tulee runo kokoelmasta heti nimiösivun jälkeen, kun havaitsee, että painopaikka on Talsinki. Sinisild/Sinisilta on viron- ja suomenkielinen runokokoelma 22 Virossa tunnetun runoilijan…

subjectLue

Raul Siniallik – Salajane ristisõda

Hyviä kirjoja ei ole koskaan tarpeeksi, on tapana todeta. Varsinkin, jos olet kustantaja. Niinpä virolainen Hea Lugu -kustantamo järjesti vuonna 2021 kilpailun. Tavoitteena oli saada hyviä historiallisten…

subjectLue

Raimo Siltanen: Tarinoita Virosta

Helsinkiläisen Raimo Siltasen uutuusteos ei vaivatta asetu lukuisten Viro-tietokirjojen joukkoon. Sitä voi luonnehtia kirjoituskokoelmaksi, jossa tarinoidaan laveasti vähän kaikesta, juurta jaksain vähemmän.…

subjectLue

Seto eripäraste sõnade sõnaraamat

Virossa julkaistaan jatkuvasti runsaasti tasokkaita sanakirjoja. Esimerkiksi viron kielen murteiden sanakirjaa on julkaistu jo monien vuosien ajan, ja tänä vuonna ilmestynyt 31. nide esittelee sanat osatlema-pari.…

subjectLue

Edgar Savisaar – Peaminister. Eesti lähiajalugu 1990–1992.

Viron keskustapuolueen vahvan miehen Edgar Savisaaren muistelmia ehdittiin odottaa. Yli tuhatsivuinen järkäle kattaa vain vuodet 1990–1992, mutta lisää on kuuleman mukaan tulossa.

subjectLue

Peeter Sauter – Hispaania saapad ja silmad

Vuosi sitten kulttikirjailija Peeter Sauter kyllästyi Tallinnan loskaiseen talveen, pakkasi vaimonsa sekä kolme nuorinta lastaan (5 v., 3 v. ja 9 kk) tila-autoon, lainasi kaveriltaan museoikäisen asuntovaunun…

subjectLue

Alo Särg – Tallinna mõisad ja mõisakesed

Kävin Tallinnan keskustassa kirjakaupassa, suuressa sellaisessa, etsimässä tätä kirjaa. Kävin huolellisesti kolmeen kertaan läpi koko historiaosaston. Erityisen tarkkaan tutkin baltiansaksalaisiin liittyvät…

subjectLue

Mart Sander – Naisten sota

Tässäpä kirjapari, joka haastaa lukijan! Aiheena on toinen maailmansota, ja fokuksessa ovat naiset. Romaanien Ilolinnut ja Naisten sota voidaankin katsoa edustavan uutta sotahistoriaa,…

subjectLue

Mart Sander – Ilolinnut. Rouva Kukkin tytöt.

Alkuvuoden kirjallisen yllätyksen suo monipuolinen tekijä, sillä Mart Sander tunnetaan paitsi kirjailijana niin myös muusikkona, ohjaajana, näyttelijänä sekä taidemaalarina. Parhaiten virolaiset kai tunnistavat…

subjectLue

Juhani Salokannel – Vastaanpanemisen kulttuurihistoria. Viron kirjallisuuden verkostoja 1940-luvulta nykyaikaan.

subjectLue

Juhani Salokannel: Nuoren Viron omatunto

Juhani Salokannel aloittaa A. H. Tammsaaren elämäkertansa kuin Vladimir Nabokov kirjansa Gogolista: lopusta.

subjectLue

Henn Saari – Keelehääling. Eesti Raadio ”Keeleminutid” 1975–1999.

subjectLue

Balthasar Russow: Liivinmaan kronikka 1584

Kronikoitsija Balthasar Russow on suomalaisille ja virolaisille tuttuJaan Krossin Uppiniskaisuuden kronikka (Kolme katku vahel) -romaanin päähenkilönä. Itse kronikkaan ovat harvemmat…

subjectLue

Pia Ruotsala – Kohti kokonaista ihmisyyttä – Kirkon perheneuvonnan synty Virossa

Kun Viron evankelis-luterilainen kirkko pyysi tukea Suomen Lähetysseuralta perheneuvonnan käynnistämistä varten, Lähetysseura vastasi pyyntöön lähettämällä Pia Ruotsalan perheineen Tallinnaan vuonna 2009.…

subjectLue

Aarne Ruben – Elajas trepi eelastmel

uben debytoi muutamia vuosia sitten romaanilla Volta annab kaeblikku vilet, jonka päähenkilö suuntasi vallankumouksen aatteista innostuneena kulkunsa Virosta Keski-Eurooppaan 1900-luvun alussa. Historiallisesta…

subjectLue

Jürgen Rooste – Turm Tallinnas

Jürgen Rooste (s. 1979) tunnetaan hyvin Virossa ja varsin hyvin meillä Suomessakin tuotteliaana ja palkittuna runoilijana. Noin 20 runokokoelman jälkeen Rooste julkaisi juuri joulun alla Surm Tallinnas

subjectLue

Heikki Roiko-Jokela – Urheilu yhdistää kansoja

Jyväskylän yliopiston poliittisen historian dosentti Heikki Roiko-Jokela on viimeisen 30 vuoden aikana julkaisut useita, eri tematiikkaa käsitteleviä tutkimuksia Suomen ja Viron suhteista. Uutena aluevaltauksena…

subjectLue

Birk Rohelend – Liiga palju armastust

Birk Rohelend on tänä vuonna 40 vuotta täyttävä tuottelias ja monipuolinen kirjailija, jonka oikea nimi on Hele-Riin Pihel. Rohelend on julkaissut runokokoelman, balladin, nuorten romaanin, novellin, romaanin…

subjectLue

Karl Ristikivi – Sielujen yö

Karl Ristikivin romaani Sielujen yö (1953, Hingede öö) on yksi hienoimmista lukemistani yksinäisyyden kuvauksista. Romaani alkaa kuolleen miehen talosta, johon kertoja joutuu vaellettuaan Tukholman kaduilla…

subjectLue

Hannu Remes – Eesti silda ehitamas. Valik artikleid 1978–2021.

Viron Tiedeakatemian Äidinkielen Seura on julkaissut toimitustensa sarjassa suomalaisen kielitieteilijän, tunnetun estofiilin, filosofian tohtorin Hannu Remeksen artikkelikokoelman Eesti silda ehitamas.…

subjectLue

Dagmar Raudam – Paul

Dagmar Raudamin esikoisromaani on kertomus erään pojan kasvusta mieheksi ja miehenä olemisesta. Teos on saanut yksinkertaisen ja selkeän nimen: Paul. Tavallinen pojan tai miehen nimi, ja kyseessä onkin…

subjectLue

Rein Raud – Viimane kustutab tule

Rein Raud (s. 1961) on tunnetuimpia ja tunnustetuimpia nykyvirolaisia kirjailijoita sekä kotimaassaan että ulkomailla. Tutkijana, kääntäjänä ja yliopistomiehenäkin ansioitunut Raud on monipuolinen kirjailija,…

subjectLue

Rein Raud – Kell ja haamer

ein Raudin kymmenes proosateos kantaa nimeä Kell ja haamer, ”Kello ja vasara”. Ja-sanalla yhdistetty sanapari tuo mieleen muitakin virolaisen ja maailmankirjallisuuden klassikoita: Totuus…

subjectLue

Rein Raud – Hector ja Bernard

Viime vuonna Viron kulttuurirahaston parhaan romaanin palkinnon saanut Rein Raudin Hector ja Bernard ei ole lainkaan helppo teos. Muodoltaan se on jotain romaanin ja esseen väliltä. Kerronta on tiivistä,…

subjectLue

Piret Raud: Nimepanija

Piret Raudin proosakokoelman Nimepanija avaa novelli Pink, joka sai vuoden 2022 Tuglaksen novellipalkinnon.

subjectLue

Anu Raud – Kuue ruuduga aken

Virossa on paljon tunnettuja muusikkosukuja, taiteilijasukuja, juristisukuja, lääkärisukuja, pappissukuja, opettajasukuja, tutkijasukuja, näyttelijäsukuja – sekä kirjailijasukuja. Tämän kirjan tekijä Anu…

subjectLue

Katri Raik – Minu Narva. Kümme aastat hiljem

Petrone Print -kustantamon maita ja mantuja esittelevässä Minu-sarjassa julkaistiin vuonna 2013 Narvasta kertova kirja. Kirjoittaja oli tarttolainen Katri Raik, joka oli muuttanut Narvaan saatuaan työn…

subjectLue

Reisijuht Eesti mõisad

Kartoistaan tunnetun Region kustantama reisijuht eli ”matkaopas” Viron kartanoihin johdattaa kiehtovan ja omaleimaisen jos ristiriitaisenkin nähtävyyden pariin. Kartanoiden eli moisioiden laajan…

subjectLue

Jüri Pino ja Karl Martin Sinijärv – Sigalahe suvi

Kesä on lehtien toimituksissa vaikeaa aikaa. Mitään ei tapahdu ja uutisia on vähän. Ja kirjoittajia on vähän, kun suuri osa toimituksesta on kesälomalla. Mutta lehden pitää ilmestyä ja lehdessä pitää olla…

subjectLue

Lauri Pilter – Lohejas pilv. Romaan lühijuttudes.

Lauri Pilterin Lohejas pilv voitti Viron parhaalle esikoisteokselle jaettavan Betti Alverin kirjallisuuspalkinnon viime vuonna. Tarina Lavranista, nuoresta kyläkoulun opettajasta, joka tuntee kiihkeää…

subjectLue

Aino Pervik – Miniatuurid mälupõhjast

Kyseessä on pieni, ohut, vain 90-sivuinen kirja. Silti tämä juuri ennen joulua ilmestynyt opus nousi vuodenvaihteessa Virossa kirjakauppojen myyntilistojen kärkeen.

subjectLue

Katrin Pauts – Külmkingauurija

Alkuperäinen Katrin Pauts on palannut! Katrin Pautsin suuren yleisön tietoisuuteen ja bestsellerkirjailijaksi kohottivat hänen ensimmäiset dekkarinsa, ns. saaritrilogian muodostavat Politseiniku tütar.…

subjectLue

Eeva Park – Viimeisellä rajalla

Eeva Parkin romaanin Viimeisellä rajalla alkuasetelma on kuin suoraan trilleristä. Nuori nainen seisoo ikkunan äärellä jossakin Tallinnan syrjäseudulla sijaitsevassa ränsistyneessä talossa.…

subjectLue

Eeva Park: Minu kuninglikud kaelkirjakud

Eeva Park on kirjoittanut muisteluteoksen, joka on ennen kaikkea tarina kirjailijan äidin, Minni Nurmen henkilöstä ja urasta tyttären silmin nähtynä. Kirja kertoo kohtaamisista kirjallisuuden merkkihenkilöiden…

subjectLue

Paks Margareeta – Värav linna ja sadama vahel

Yli 200-sivuinen tietoteos ei kerro ainoastaan Tallinnan vanhankaupungin tunnetusta tornista. Eri alojen asiantuntijoiden monipuoliset artikkelit kuvaavat Tallinnan satamahistoriaa, arkeologisia kaivauksia,…

subjectLue

Ervin Õunapuu – Eesti gootika II. Tosin veidrat juttu.

Ervin Õunapuu tuntuu varanneen itselleen “gotiikan” ikään kuin tavaramerkiksi. Sen verran mies onkin käsitteen sisältöön Virossa vaikuttanut, että yleistävään käännökseen “kauhutarina” jää ilman muuta…

subjectLue

Õudne Eesti. Valimik eesti õudusjutte.

Ajan patinoimien ikkunakarmien takaa kurkkaa kammottavan oloinen naishahmo. Ikkuna on sen verran auki, että ilmeisesti tuonpuoleisesta kotoisin oleva nainen saattaa sujauttaa ainakin kalmanhenkensä lukijan…

subjectLue

Olav Osolin – Kus lendab part

Olav Osolin on ilmeisesti koko Viron tuntema henkilö. Vuonna 1953 syntynyt Osolin on ehtinyt olla mukana monessa. Koulutukseltaan hän on toimittaja, mutta suurimman osan työvuosistaan Osolin on toiminut…

subjectLue

Raul Oreškin – Minu Peipsiveer

Setomaa, Kihnu, Mulgimaa, Viron pohjoisrannikko, Võromaa, Viron pikkusaaret ja Peipsin rannat ovat suurimpia suosikkejani kaikista Viron alueista. Ei liikaa turisteja (paitsi Kihnussa keskellä kesää),…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Vilsandin kesä

Kirjan kertoja eli kirjailija Tõnu Õnnepalu viettää kesän Vilsandin saarella. Hänet on ajanut sinne rakkaus Aleksander Suumannin (1927–2003) runoihin, ja hän asuu samaa taloa kuin Suumann neljäkymmentä…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Valheiden katalogi – Englantilainen puutarha

Tõnu Õnnepalun kaksiosaisen teoksen Valheiden katalogi – Englantilainen puutarha (suom. Jouko Väisänen) esseiden kertoja pohtii globaalia epäoikeudenmukaisuutta, uskontoja ja kuoleman vääjäämättömyyttä.…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Valede kataloog – Inglise aed

Jokaisella on jokin tavoite. Kuka haluaa tulla rikkaaksi, kuka kuolla, kuka löytää rakkauden, kuka jonkinlaista työtä, kuka elää päivästä päivään, sillä kyllä jokainen päivä itsestään huolehtii. Kenties…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Pariisi (Kaksikymmentä­viisi vuotta myöhemmin)

”Sivullisena arvostan supermarkettien anonymiteettia. Siellä on aikaa etsiä ja tutkia, kukaan ei kiinnitä huomiota, turvamies huomaa heti, että selvästikään tuo ei varasta.”

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Pariis

Tõnu Õnnepalun uusin, tämän vuoden maaliskuussa ilmestynyt teos Pariis vie lukijansa yhdeksi kesäkuukaudeksi eurooppalaiseen suurkaupunkiin, Pariisiin. Kirjoittajalle entuudestaan tuttuun, tärkeään ja…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Paratiisi

Viron tunnetuimpiin nyky-kirjailijoihin kuuluva Tõnu Õnnepalu (s. 1962) on kirjoittanut lukuisia runokokoelmia, romaaneja ja muita tekstejä sekä kääntänyt monia klassikkoteoksia ranskasta viroon. Õnnepalulta…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Mitta

Virolaisen runouden suomennoksissa on ollut harvinaista kääntää jokin teos kokonaan, etenkin jos huomiotta jätetään pari kolme tunnetuinta eeposta. Muutama sellainen käännös sentään on. Katja Meriluodon…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Loputtomuus

Vilsandin pieni saari on Viron läntisin asuttu saari. Se sijaitsee Saarenmaan kainalossa avomeren puolella. Saarella on Viron vanhin, jo tsaarinajalta periytyvä kansallispuisto, majakka, säähavaintoasema…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Lõpmatus

Mennyt vuosi (2019) on ollut Tõnu Õnnepalulle poikkeuksellisen tuottelias ja menestyksekäs: Saman vuoden aikana ilmestyivät trilogian Kodus mujal (Kotona muualla) kaikki kolme osaa, ja kaikki ovat keikkuneet…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Lopetuksen enkeli

Kirjan kertoja asettuu kuukaudeksi Vilsandin saarelle raskaan kesän jälkeen teatterifestivaalin kuraattorina. Mukanaan hän tuo laatikollisen kirjoja. Kertojan mieli on harmaa, väsynyt, ehkä masentunut.…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu – Klaasveranda

Kirjansa seikkaperäisessä ja infor­matiivisessa esipuheessa kirjailija kertoo kuinka runoelman aineisto oli saanut kirjallisen muotonsa jo vuonna 2009. Hän oli elänyt Järvamaalla Esnan kartanossa jo liki…

subjectLue

Tõnu Õnnepalu: Aaker

… kysyi tämänvuotisella Tarton kielikurssilla eräs oppilaani, jolle virolaiset tutut olivat suositelleet lukemiseksi juuri Õnnepalun kirjoja. ”Jooo-o”, venytin vastaamista ja punnitsin mielessäni lukijan…

subjectLue

Jussi Niinistö – Heimosotien historia 1918–1922

Jussi Niinistö ilmoittaa teoksensa esipuheessa kirjoittaneensa kirjan Suomen heimosodista, koska aiheesta ei ole olemassa ajan tasalla olevaa yleisesitystä. Teoksen julkaisemisen perustelua voi pitää hyvänä,…

subjectLue

Natalja Nekramatnaja: Sinine pojeng

Salanimen turvin kirjoittavasta NN:stä on tullut pieni ilmiö Viron runomaailmassa, sillä ”Sinisen pionin” maine perustuu osaltaan pseudonyymillä kikkailuun. Onneksi ei kuitenkaan vain siihen, sillä teos…

subjectLue

Neiu ja karu. Soome-ugri proosat, luulet, mälestusi, tõlkeid

uomalais-ugrilaisen kaunokirjallisuuden antologia Neiu ja karu sisältää runoja, proosaa ja muistelmia sukulaiskansojemme kirjailijoilta. Edustettujen kielten ja kirjallisuuksien kirjo on suuri, mukana…

subjectLue

Mihkel Mutt – Kõrtsikammija

Eivät ole kovin harvassa ne kaunokirjalliset teokset, jossa ollaan ravintolassa, jos ei varsinaisesti juomassa niin ainakin syömässä tai ihmisiä tapaamassa. Mihkel Muttin uusimmassa teoksessa kapakat ovat…

subjectLue

Mudlum – Tätini Ellen

Talot sakeanaan menneisyyden muistoja, esineitä ja tarinoita. Ne nousevat päärooliin Mudlumin värikylläisessä romaanissa ”Tätini Ellen”.

subjectLue

Mudlum – Mitte ainult minu tädi Ellen

Viron Finlandian eli Viron kulttuurirahaston kirjallisuuden vuosipalkinto proosa-kategoriassa myönnettiin Mudlumin teokselle Mitte ainult minu tädi Ellen. Kuten nimestä selviää, kirja ei kerro ainoastaan…

subjectLue

Valdur Mikita – Lingvistinen metsä

2010-luvun taiteessa Virossa kohistiin kovasti Vadur Mikitasta ja hänen kirjoistaan. Ensimmäinen eli Metsik lingvistika oli ilmestynyt jo 2008 ja toinen, nyt siis myös suomennettu Lingvistiline mets, ilmestyi…

subjectLue

Valdur Mikita: Kantarellin kuuntelun taito. Itämerensuomalaista maailmankuvaa etsimässä.

Biologi ja semiootikko Valdur Mikita (s. 1970) on mies, jonka juuret ovat syvällä etelävirolaisissa metsissä ja jonka sielussa asuvat virolaisten isoäitien ikiaikaiset opetukset. Hän harrastaa luovaa metsäkävelyä…

subjectLue

Paavo Matsin – Leninin valssi

Paavo Matsinin uusimmassa romaanissa Leninin valssi Saatana ei saavu Moskovaan vaan vaha-Lenin Tarttoon, tietenkin Tampereelta. Veijarimaiset Opiatovitš ja Hinkkarinen pihistävät vahasta muotoillun Leninin…

subjectLue

Taivaan uni

Kirja on kaunis ja koskettava. Ensimmäisenä sen käteen saatuani huomioni kiinnittyi kirjan kanteen ja kuvitukseen. Kaisa Kyrön värikkäät maalaukset ovat kauniita ja itsenäisiä taideteoksia, mutta muodostavat…

subjectLue

Tapio Mäkeläinen – Tallinnan esikaupunkialueet

Tapio Mäkeläinen esitteli viime syksynä viimeisen Tallinnasta kertovista teoksistaan. Hänen mukaansa Tallinna on nyt valmis, vaikka vanhaan legendaan perustuen niin ei saisi väittää. Kyseisestä Ülemisten…

subjectLue

Viivi Luik – Varjuteater

Viivi Luik on viime vuosina julkaissut essee- ja artikkelikokoelmia, ja hänen runotuotantoaan on pidetty Virossa jatkuvasti saatavilla. Upean näköinen Kootut runot ilmestyi vuonna 2006.

subjectLue

Kairi Look – Piia Pikkuleipä muuttaa

Kairi Lookin Piia Pikkuleipä muuttaa on hyväntuulinen ja humoristinen tarina reippaan Piia-tytön elämästä uudessa kodissa. Kun Pikkuleipien perhe muuttaa omenapuiden ympäröimään tunnelmalliseen…

subjectLue

Kairi Look: Lentokentän lutikat

Lutikat tai muutkin ötökät ovat melko harvinaisia erityisesti lastenkirjallisuuden hahmoina. Kairi Look on heittänyt yleiset (aikuisten) ällökäsitykset roskakoriin ja luonut kiehtovan mikromaailman. Tarinan…

subjectLue

Pekka Lilja – Sanan silta yli Suomenlahden. Kirjoituksia Virosta ja sen kulttuurista.

Pekka Lilja on tunnettu henkilö estofiilien keskuudessa. Hiljattain eläkkeelle jäänyt Jyväskylän yliopiston professori on vuosikymmeniä tutkinut ja esitellyt virolaista kirjallisuutta suomalaisille lukijoille.

subjectLue

Aleks Lepajõe – Pako länteen

Lienee kummallisuudessaan kiistatonta faktaa, että Aleks Lepajõe on yksi Suomessa parhaiten tunnetuista virolaisista kirjailijoista, olkoonkin, että ulkokirjallisista syistä – Tillanderin jalokiviryöstö…

subjectLue

Valter Lang: Läänemeresoome tulemised

Klassisimpia kysymyksiä Suomessa ja Virossa harjoitetussa fennougristiikassa on ollut, mistä lähtien uralilaisia kieliä on puhuttu Itämeren alueella. Suomessa tieteen popularisoijien suosikkiaiheita on…

subjectLue

Mart Laar – Viro vuonna nolla

Mart Laar on ilmiö. Minulle ei tule maailmanhistoriasta äkkiseltään mieleen toista valtionjohtajaa (joka pääministeri Virossa tosiasiallisesti on), jolla olisi sivustakatsojan silmin ollut yhtä huonot…

subjectLue

Mart Laar – Emajõgi 1944. II maailmasõja lahingud Lõuna-Eestis

Nimet Pupastvere ja Käravere ovat tuttuja kaikille Viron sotahistorian harrastajille. Kyseiset paikat sijaitsevat Tartumaalla, Emajoen äärellä, ja niissä käydyissa taisteluissa virolaiset saavuttivat paikallisen…

subjectLue

Annela Laaneots: Minu Setomaa

Petrone Print -kustantamon Minu-sarja on Viron kustannusmaailman viimeisen vuosikymmenen ehdoton menestystarina. Sarjan aloitti aikaisemmin radio-televisio- ja sanomalehtitoimittajana toimineen Epp Petronen…

subjectLue

Raul Kuutma – Suomen-poikien tie. Virolaissotilaiden kohtaloita.

Suomen poikien tie on kirjallisena tuotteena melko rosoinen, mitä ei ole syytä ihmetellä, kun ottaa huomioon sen tekotavan. Huomattava osa teksteistä on suoria lainoja sodanaikaisista päiväkirjoista, kuulustelupöytäkirjoista,…

subjectLue

Kaja Kunnas, Marjo Näkki – Itämeren turvatarkastus

Toimittajat Kaja Kunnas ja Marjo Näkki olivat Tallinnassa asuessaan usein pohtineet, miten Venäjän aggressiivisuus ensin Georgiassa 2008 ja sitten Ukrainassa 2014 oli vaikeuttanut Suomen ja Viron suhteita.…

subjectLue

Leo Kunnas – Sotilasjumalan palvelija

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu everstiluutnantti Leo Kunnaksen pitkin entistä Neuvostoliittoa vyöryvästä hurjasta seikkailutarinasta. Setumaan poika Peeter Tergens arvostaa sotilaallisia hyveitä…

subjectLue

Markku Kaskela: Asko Künnap – Yösi ovat luetut

Asko Künnapin Yösi ovat luetut on huolellista työtä. Se on kirjoitettu hyvin, se on käännetty hyvin. Kirja on saanut osakseen erinomaisen paneutuneen taiton ja toimituksen. Jonkun silmiin…

subjectLue

Asko Künnap – Pallosalama koputtaa tullessaan

Asko Künnapin tuoreen suomennosrunoteoksen kannessa on reikä, jonka runoilija on siihen omakätisesti polttanut kynttilän liekillä. Näyttää siltä, että runokokoelman nimi − Pallosalama koputtaa tullessaan…

subjectLue

Asko Künnap – Minu Riik

Ikituottelias Asko Künnap on korona-ajan oloissakin tuonut markkinoille uusia runokokoelmia sitten vuonna 2019 ilmestyneen Keravälk koputab tulles, joka käännöksenäni saatiin viime vuonna suomeksi nimellä…

subjectLue

Kultuurisild üle Soome lahe. Eesti ja Soome akadeemilised ja kultuurisuhted 1918–1944.

Tarton Kirjallisuusmuseon tutkijan ja Tuglas-seurassakin usein luennoitsijana vierailleen Sirje Oleskin toimittama Kultuurisild üle Soome lahe on kunnioitusta herättävä teos. Alaotsikko Viron ja Suomen…

subjectLue

Mart Kuhi – Vihmakass

Olen kummankin suuren virolaisen kirjakauppaketjun kanta-asiakas. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä joka viikko, ehkä kesäkautta lukuun ottamatta, saan niiltä molemmilta mainospostia. Sen verran kiinnostunut…

subjectLue

Jaan Kross – Tiit Pagu

Jaan Krossin varhain kirjoitettu mutta sitten pöytälaatikkoon tuupattu ja jäämistöstä löydetty Tiit Pagu on lopulta varsin hämmentävä lukukokemus.

subjectLue

Jaan Kross – Taivaankivi

Neljäkymmentäviisi vuotta siihen meni, mutta nyt Taivaankivi (Taevakivi, 1975) on suomeksi. Samalla Jaan Krossin proosatuotanto on kokonaan suomen kielellä. Jouko Vanhasen suomentaman teoksen julkaisi…

subjectLue

Armin Kõomägi – Perifeeria kangelased

Jos Viron kirjallisuudesta pitäisi erityisesti nostaa esiin joku novelleja ja lyhytproosaa suosiva, niin liikemies-kirjailija Armin Kõomägi taitaisi olla vahvin ehdokas. Tekijän omassa tuotannossa lyhytproosa…

subjectLue

Armin Kõomägi – Amatöör

Uusia korkeatasoisia runoteoksia Virossa ilmestyy säännöllisesti, mutta proosan kohdalla viime ajat ovat olleet hiljaisempia. On puhuttu jopa nykyproosan katovuosista kukoistavien vuosien jälkeen. Jotain…

subjectLue

Aura Koivisto ja Risto Sauso – Olipa kerran saari

eren kaipuu ja luonnon monimuotoisuuden ikävä saivat Aura Koiviston ja Risto Sauson etsimään itselleen uutta kotia. Heti aluksi oli selvää, että rahat eivät riitä Suomessa sijaitseviin merenrantakohteisiin,…

subjectLue

Lydia Koidula – Sillalla soi satakieli. Lydia Koidulan runoja suomeksi.

Jo oli aikakin, tulee mieleen puuskahtaa, kun ottaa käteensä vastikään ilmestyneen Lydia Koidulan (1843–1886) runojen suomennosvalikoiman Sillalla soi satakieli. Lydia Koidulan runoja suomeksi. Yksi Viron…

subjectLue

Indrek Koff, Mika Keränen: oi suomi on

Indrek Koffin vuonna 2011 ilmestynyt ”hysteerinen traktaatti” Eestluse elujõust on saanut suomen­kielisen asun teoksessa, jonka kanteen on toiseksi tekijäksi merkitty Mika Keränen. Hänen asemaansa määrittää…

subjectLue

Indrek Koff: Eestluse elujõust

Nuoremman polven virolaisen tekstimaakarin Indrek Koffin kirja on vähän hämmentävä kokemus. Vajaalle 70 sivulle levittäytynyt ”hysteerinen traktaatti” – kuten teoksen alaotsikko valistaa – herättää lukijassa…

subjectLue

Kersti Kivirüüt: Mäng mõisa peale

Kirjallisuuden palaset tuntuvat ensilukemalta loksahtavan mukavasti kohdalleen, kun teosta siivittää kepeä viihteellisyys, helppolukuisuus, historiallinen kiinnostavuus ja vieläpä hauskuuskin. Vuonna 1975…

subjectLue

Andrus Kivirähk – Sinine sarvedega loom

Aloitanpa Suomen ja Viron välisellä pikku kulttuurierolla. Andrus Kivirähkin uutuusromaanissa Sinine sarvedega loom ei ole takakansitekstiä. Tai onhan siinä, mutta teksti on sama kuin kirjan alku. Ärsyttävää,…

subjectLue

Andrus Kivirähk – Mälestused

”On todella kummallinen tunne olla luettavana – aivan kuin vähän kutittaisi ja vähän nolottaisi ja samaan aikaan kuitenkin tuntuisi tosi hyvältä. Sen oikein tuntee, miten jonkun silmät kulkevat rivejä…

subjectLue

Andrus Kivirähk – Lend kuule

Lukija odottaa arvostetun ja rakastetun kirjailijan uutta teosta kuin kuulentoa konsanaan. Molemmat ovat merkkitapauksia, joista jokainen haluaa saada osansa omalla tavallaan. Minäkin tartuin Andrus Kivirähkin…

subjectLue

Kun Musti muni mummon

Kirjassa Kun Musti muni mummon Viron tunnetuin humoristi Andrus Kivirähk jatkaa riemastuttavan absurdia ilotulitustaan, mikä nauratti suomalaisia lapsia ja aikuisia jo kirjassa Koiranne alkaa kohta kukkia.…

subjectLue

Mart Kivastik – Taivaan portaat

Ensimmäiseksi soi Deep Purplen Smoke on the Water. Mart Kivastikin romaanin päähenkilö, tarttolainen Uu (Ulf) pyytää poikaansa Kaita soittamaan tietokoneelta pian jo 40 vuotta vanhan hard rock -klassikon.…

subjectLue

Mart Kivastik – Taevatrepp

Tarttolainen Mart Kivastik (s. 1963) kuuluu niihin moniin virolaiskirjailijoihin, joita ei tietääkseni ole julkaistu suomeksi. Ja kuten usean muunkin kohdalla, suomentamattomuudessa ei ole kysymys ”kääntämättömyydestä”…

subjectLue

Mart Kivastik – Sure, Poisu!

”Kulttuurin elossa pysymiseen auttaa myös taaksepäin katsominen”, kirjoittaa toimittaja ja teatterikriitikko Margus Mikomägi Mart Kivastikin romaanista Sure, Poisu.

subjectLue

Mart Kivastik – Barbarus

Tartun Mart Kivastikin romaaniin Barbarus. Minut viedään katsomaan Barbaruksen ja hänen vaimonsa Siutsin rakkaussuhteen, samalla koko Viron silloisen itsehallinnon, traagista loppua. Lukiessani mietin,…

subjectLue

Kerran olin taivaan suolajärvi. Liiviläisen nykyrunouden antologia.

Kirja liiviläisestä nykyrunosta käyttää antologian uljasta nimeä, vaikka suomennettuja tekijöitä on vain kolme. Tosin juuri liiviläisen runon osalta määrää voi pitää jopa suurena, sillä onhan liiviläiset…

subjectLue

Mika Keränen – Salaperäinen kukkavoro

Mika Keräsen lasten dekkarisarja Salaseura Divari sai talvella pitkän tauon jälkeen jatkoa myös suomeksi. Kaikki kolme suomeksi ilmestynyttä osaa on suomentanut Kaisu Lahikainen. Viroksi sarjasta on ilmestynyt…

subjectLue

Mika Keränen – Jannu

Mika Keräsen salaseura Divarista kertovan lasten salapoliisisarjan seitsemäs suomennettu osa vie lukijansa seikkailuun kesäiselle Emajoelle. Kun suuri puinen jokilaiva Jannu yllättäen katoaa, on salaseuralaisilla…

subjectLue

Heli Kendra – Kärkä

Olen koulutukseltani lingvisti enkä voi mitään sille, että kieli kiehtoo minua. Setojen, mulgien ja võrokesten etelävirolaiset kielimuodot ovat jo vuosikymmeniä viehättäneet minua, ja tietenkin Kihnu ja…

subjectLue

Jan Kaus – Tähtiä ja neonvaloja

Runon ja proosan raja on toisinaan häilyvä. Jan Kausin syksyllä suomeksi ilmestyneen teoksen Tähtiä ja neonvaloja (Miniatuurid 2009, suom. Raija Hämäläinen) tekstit voi lukea lyhytproosana tai proosarunoina

subjectLue

Kauksi Ülle – Vaest lätt üle

Kauksi Üllen tuore kokoelma on jälleen vahva osoitus Setomaan kunnan Obinitsaan asettuneen runoilijan taituruudesta. Tekijä mukauttaa tarpeisiinsa võro-seton kieliasua – tai miksi tätä kaakkoisviroa sitten…

subjectLue

Kauksi Ülle – Hitivabrik

Tasavuosia täyttävän Kaakkois-Viron johtavan runoilijan ja näytelmäkirjailijan Kauksi Üllen digitaalinen sulka on tällä erää tallentanut muistiin lyhyitä näytelmiä viime ja kuluvalta vuosikymmeneltä. Näitä…

subjectLue

Toomas Karjahärm ja Helle-Mari Luts – Kultuurgenotsiidid Eestis. Kunstnikud ja muusikud 1940–1953.

Viron saksalaismiehityksen ja kahden neuvostomiehityksen aika, etenkin sotavuodet ja sodanjälkeiset vuodet, olivat tuhoisia paitsi koko kansalle, myös Viron kansalliselle kulttuurille. Tätä kulttuurivainoa…

subjectLue

Doris Kareva – Unes nägin ma Eestimaad

Doris Karevan uutuuskirjan nimi viittaa vapaasti mutta selvästi Juhan Liivin runoon Eile nägin ma Eestimaad, joka laulavan vallankumouksen vuosina soi iskelmänäkin. Vapaammin assosioiden liitän sen myös…

subjectLue

Jaan Kaplinski – Seesama jõgi

Runoilija Jaan Kaplinski on ollut jo kauan kiinnostunut pitkästä proosasta, ja uudessa romaanissaan hän kirjoittaa päähenkilönsä tunnelmista ja aistimuksista tuotantonsa kaikkein kauneimpia suorasanaisia…

subjectLue

Jaan Kaplinski – Sama joki

Jaan Kaplinskin kiinnostus on jo pitkään ollut runouden ohella proosassa. Halu filosofiseen pohdiskeluun on tuottanut romaanikerronnaksi usein vähän teoretisoivaa tekstiä, mutta kolmisen vuotta sitten…

subjectLue

Jaan Kaplinski – Piirpääsukese Euroopa. Baikalist Assoorideni.

Jaan Kaplinski tunnetaan meillä runoilijana, ja myös hänen hienoa proosaansa on suomennettu. Tämä uusi teos on matkakirja – jo hänen kolmantensa.

subjectLue

Jaan Kaplinski – Olen kevät Tartossa

Olen kevät Tartossa on kokoelma Jaan Kaplinskin englanniksi kirjoittamien runojen suomennoksia. Teoksessa on runoja kokoelmasta I am the Spring in Tartu (1991) sekä muita runoja, joista suuren osan Kaplinski…

subjectLue

Kaplinski, Õnnepalu – Kirjad

Jaan Kaplinski – Tõnu Õnnepalu: todennäköisesti lähes jokaiselle virolaista kirjallisuutta harrastavalle suomalaiselle tämä nimipari on tuttu. Monet lukuelämykset nousevat mieliin, kun jompikumpi mainitaan.…

subjectLue

Jaan Kaplinski: Ilta tuo takaisin kaiken

Jaan Kaplinski kuoli 8.8.2021, suru-uutinen tavoitti suomalaisetkin lukijat. Kootut runot Ilta tuo takaisin kaiken. Runoja kuudelta vuosikymmeneltä ilmestyi marraskuussa. Runoilija oli kuitenkin pystynyt…

subjectLue

Otso Kantokorpi – Sankarimatkailija Tallinnan raitiovaunuissa

Tulokas lunastaa paikkansa lukemattomien matkaoppaiden tulvassa otteensa omintakeisuudella. Rento ja tärkeilemätön toteutus yhdistettynä maltillisesti annosteltuun tietoainekseen suorastaan ihastuttaa…

subjectLue

Maarja Kangro – Minu auhinnad

Britannian kansalliskirjastossa on melkoisen paljon teoksia. Joku on laskenut, että jos ihminen lukisi viisi kirjaa päivässä, koko kirjaston läpi lukeminen veisi 8 000 vuotta. Eikä riittäisikään, koska…

subjectLue

Maarja Kangro – Klaaslaps

Olen sanaton. Piste. Tällaisen yhden lauseen arvion tahtoisin nyt lähettää Elon päätoimittajalle. Hän ei varmaankaan olisi siihen tyytyväinen – siispä yritän murtautua lukemisen kohottaman mykistymisen…

subjectLue

Kätlin ja Hanneleele Kaldmaa – Kaksi rakkaustarinaa

Käveleminen on ajattelun muoto, ja kävellessä ihmisen on helppo uppoutua omiin mietteisiinsä. Kätlin ja Hanneleele Kaldmaan elämäkerrallisessa romaanissa Kaksi rakkaustarinaa kuvataan Kätlin-äidin ja Hanneleele-tyttären…

subjectLue

Maali Kahusk, Kauksi Ülle – Paralleeluniversum

Runoteokseen ”paralleeliuniversum(e)ista” voi toden totta suhtautua perheyrityksenä, sillä jo alaotsikkonsa mukaisesti se sisältää ”tyttären ja äidin runoja marraskuulta 2018”. Perheeseen kuuluu tavallaan…

subjectLue

Jaak Juske – Vana Tallinna põnevad lood

Jaak Juske on uskomattoman tuottelias tietokirjailija, sillä viimeisen 10 vuoden aikana hän on julkaissut yli 15 tietoteosta erityisesti Tallinnan, mutta myös muiden Viron kaupunkien historiasta ja lisäksi…

subjectLue

Jaak Jõerüüt – Sõber. Valik novelle 1979–2005.

Diplomaatin ja poliitikon uralta ainakin toistaiseksi sivuun – joidenkin arvioiden mukaan korkoa kasvamaan – siirtynyt Jaak Jõerüüt tekee tosimielin paluuta vanhaan kirjailijanammattiinsa.

subjectLue

Jaak Jõerüüt – Muuttuvainen

Mika Waltari tuntuu yhdistävän tämänvuotisia suomennoksia virosta. Turun kirjamessuilla huomasin, että sana muuttuvainen, jonka suomentaja Raija Hämäläinen on valinnut Jaak Jõerüütin teoksen otsikoksi,…

subjectLue

Jaak Jõerüüt – Diplomaat ja mälu

Teoksen nimi – suomeksi ”diplomaatti ja muisti” – kuvaa sitä varsin osuvasti. Kyse on tekstistä, jossa kirjoittaja tutkistelee mielenliikkeitään ja muistikuviaan suurlähettiläskaudelta Suomessa ja Italiassa.…

subjectLue

Indrek Jääts (koost.) – Rahvas – see tähendab inimesi. Soomeugrilased ja samojeedid vanadel etnograafilistel fotodel.

Viron kansallismuseon kustantamana on ilmestynyt valokuvakirja Rahvas – see tähendab inimesi. Soomeugrilased ja samojeedidi vanadel etnograafilistel fotodel (suom. Kansa – se tarkoittaa ihmisiä. Suomalais-urgilaiset…

subjectLue

Piret Jaaks – Taeva tütred

Myönnän heti alkuun, että Anna Hedwig Büllin (1887–1981) elämä ja toiminta ovat aina kiinnostaneet minua. Jo ensimmäisten Haapsalun matkojeni aikana huomasin muistolaatan erään Haapsalun keskustan komean…

subjectLue

Piret Jaaks – Linnalegend

Linnalegend koostuu yhdestätoista lyhyestä novellista (kaikkiaan sivuja on kirjassa 118), joita yhdistää kaupunkimiljöö. Tarinoissa liikutaan niin Virossa kuin maailmallakin: muun muassa Tallinnassa, Haapsalussa,…

subjectLue

Andrei Ivanov: Kourallinen tomua

Tallinnassa 1971 syntynyt Andrei Ivanov on kuulunut viisi vuotta Viron kirjailijaliittoon. Viron kansalaisuuden hän sai vasta tänä vuonna. Viime vuonna hän osallistui Lahden kirjailijakokoukseen, joka…

subjectLue

Andrei Ivanov: Batüskaaf

Andrei Ivanovin uuden romaanin alussa on lainaus Franz Kafkalta: ”Jokin oveluus on niin hienoa, että se tuhoaa itsensä”. En tiedä, voisiko kirjailijan oveluutena pitää sitä, että hänen Skandinavia-trilogiansa…

subjectLue

Andrei Ivanov – Argonaut

Ajatukset. Äänet. Kakofoniset, traagiset, identiteettikriisin riuduttamat. Intelligenssikriisin riuduttamat. Viimeinen kamppailu jonkin nimissä, jonkin, joka näyttää olevan elämä. Arvostuksen nälkä. Rakkauden…

subjectLue

Inkerikot, setot ja vatjalaiset

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi noin viidessätoista vuodessa komean kirjasarjan alaotsikolla Maa, kansa, kulttuuri(t)/historia: Inkeri (1991), Viro (1995), Karjala (1998), Suomi (1999), Lappi…

subjectLue

Heidi Iivari – Tarton sarjarakastaja – Tartu sariarmastaja

Heidi Iivarin suomen- ja vironkielinen esikoisrunoteos Tarton sarjarakastaja / Tartu sariarmastaja vie lukijan Tarton kaduille, kuppiloihin, puutarhoihin ja Emajoen varrelle. Teoksen päähenkilö, palava…

subjectLue

Ville Hytönen – Viro maailmanvallaksi!

Minun näkökulmani Suur-Viroon on sellainen, etten ole ehtinyt tähän ikään saakka edes vilkaista Kohtla-Järven suuntaan enkä liioin pysty varmuudella sanomaan, olenko käynyt Ruhnulla vai en. Näin on yksinkertaisesti…

subjectLue

Ville Hytönen – Eesti on My Mind. Sata askelta Virossa vironsuomalaisen kanssa.

Eesti on My Mind on Ville Hytösen päiväkirja, jonka päähenkilö on hän itse. Sivuosissa ovat postikortit Tallinnasta ja myöhemmin kauempaa Virosta. Kuvien sekaan eksyy virolaisia kulttuuri-ihmisiä ja tavallisia…

subjectLue

Ville Hytönen & Tuulia Matilainen: Aaveiden Eesti. Kummitustarinoita Virosta.

Harvoin olen lukenut julkaisua, joka herättäisi minussa yhtä ristiriitaisia tunteita kuin tämä pieni kirja. Otetaan ensin ne huonot ja sitten lopussa hyvät asiat.

subjectLue

Jakob Hurt – Looja ees

Kustannusyhtiö Ilmamaan yhteydessä on jo runsaat kymmenen vuotta toiminut rahasto, johon kerättyjen varojen turvin julkaistaan Eesti mõttelugu -nimistä kirjasarjaa. Jakob Hurtin (1839–1907) puheista ja…

subjectLue

Valguseks saanu. Isa Jevgeni.

Kyse on muistelmateoksesta, joka koostuu useammasta osasta. Yksi osa on Jevgeni Peleševin (1930–2021) eli ortodoksisen papin, isä Jevgenin kirjoittamat muistelmat, jotka ovat aikaisemmin ilmestyneet pienenä…

subjectLue

Angela Hofberg – Sittenkin

Hiukan yllättävää, että virosta suomennetaan teos, jonka tekijä ei sittenkään ole järin tunnettu omassa maassaan. Kirjan kansitaitteen tietojen mukaan ”museo- ja kirjastoalalla” toiminut tekijä, joka käyttää…

subjectLue

Indrek Hirv: Enkelinsilta

Indrek Hirven runojen suomennosvalikoima Enkelinsilta (2009) on nimetty Tarton Toomemäen Inglisild-sillan mukaan. Useat Raija Hämäläisen suomentamat runot kuvaavat Tarttoa, syyssateista Supilinnaa, vehreää…

subjectLue

Sass Henno – Mina olin siin. No 1. Esimene arest.

Eesti Romaanifondin järjestämä vuosittainen romaanikilpailu nauttii Virossa suurta arvostusta, vaikka nimekkäimmät kirjailijat ovat viime vuosina osallistuneet kilpailuun harvakseltaan. Tuntemattomuudesta…

subjectLue

Mehis Heinsaar – Kadunud hõim

”On olemassa salaisuuksia, joiden sisäinen kulku ja luonne ovat niin hämäriä ja käsittämättömiä, että ne saattavat täyttää löytäjänsä täydellä hämmennyksellä, jopa epäuskolla. Ne välittyvät omia teitään…

subjectLue

Mehis Heinsaar – Ebatavaline ja ähvardav loodus

Tarttolaisen Mehis Heinsaarin uutuuskirja lainaa erikoisen nimensä venäläisen Aleksander Muranovin klassiselta luontokirjalta, joka käsittelee poikkeuksellisia ilmiöitä, kuten taifuuneja tai tulivuorenpurkauksia.…

subjectLue

Mehis Heinsaar – Artur Sandmani lugu

Mehis Heinsaar tunnetaan Suomessakin Herra Paulin aikakirjoista (Absurdia 2003) ja muutamasta novellista, joissa Heinsaar tekee tulosta myyttisillä aineksilla, vähillä sanoilla ja turhia selittämättä.

subjectLue

Cornelius Hasselblat – Eesti kirjanduse 100 aastat

Suomi 100, Viro 100, Latvia 100 – kaikkia kolmea juhlavuotta on tullut seurattua varsin läheltä ja pakostakin tulee tehtyä vertailuja. Näissä omissa räknäilyissäni on Viro ainakin kahdessa asiassa ollut…

subjectLue

Indrek Hargla – Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi

Indrek Hargla vieraili joitakin vuosia sitten Tuglas-seuran lukupiirissä. Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja oli juuri ilmestynyt, ja kysyimme kirjailijalta loppuiko rikoksia selvittävän tallinnalaisen…

subjectLue

Indrek Hargla – Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru

Indrek Harglan kuudes Melchior-tarina Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru sijoittuu loppuvuoteen 1432 ja kevätkesään 1433. Edellisen romaanin Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka tapahtumista on…

subjectLue

Indrek Hargla – Apteeker Melchior ja Pilaatuse evangeelium

Viikon 48 kirjojen myyntitilaston kärjessä Virossa on Indrek Harglan uusin edellisen viikon keskiviikkona ilmestynyt romaani Apteeker Melchior ja Pilaatuse evangeelium. Miten ihmeessä Hargla tekee sen…

subjectLue

Aime Hansen – Kalojen kuninkaan maa

Aime Hansenin suomennosvalikoimassa Kalojen kuninkaan maa (2012) on runoja kolmesta kokoelmasta: vuonna 1986 ilmestyneestä teoksesta Kalade kuninga maa, vuoden 1990 Teekond madude saarele -kokoelmasta…

subjectLue

Paul Haavaoks – Palumaad ja rannahääled

Vaikka Viro on pinta-alaltaan varsin pieni, niin monilla alueilla on paikallinen kielenparsi yhä kunniassa ja omat murrekirjailijat ja -runoilijat tänäkin päivänä suuressa arvossa. Abrukan saaren asukkailla…

subjectLue

Ignar Fjuk – Valge vannikohvik

Virossa on totuttu siihen, että taidemaalarit, rockmuusikot, entiset huippu-urheilijat tai poliisit kirjoittavat runokokoelmia tai romaaneja. Ja myös arkkitehdit!

subjectLue

Kristiina Ehin – Janu on kõikidel üks

Kirjallisuuden ja musiikin yhdistäminen on näköjään johtanut merkittävään synergiaetuun, sillä Naised köögis -yhtyeen laulaja Kristiina Ehinin tuore runokokoelma on Virossa pitkään keikkunut myydyimpien…

subjectLue

Adres Ehin – Udusulistaja

Maailman tunnetuin raplalainen Andres Ehin on kymmenen kokoelman virolaistuotannossaan kohonnut eläväksi klassikoksi, jonka runoilijanlaatu supistetaan turhan usein sanaan surrealisti. Jo 1960-luvulla…

subjectLue

Peep Ehasalu – Roomaja

inulla oli ilo osallistua tämän romaanin esittelytilaisuuteen Tallinnassa 12. helmikuuta. Kirjan esitellyt ja kirjailijaa tilaisuudessa ”piinannut” Karl Martin Sinijärv vitsaili teoksen nimellä, onko se:…

subjectLue

Eesti vinüülplaatide diskograafia 1954–2010

Vuoden 2009 Martin markkinat muutti elämäni. Hengailin Tuglas-seuran kirpputoripöydän äärellä pitkään ja mietin, että pitäisi varmaan ostaa joku LP-levy, koska virolaisen musiikin kokoelmani oli varsin…

subjectLue

Maimu Berg – Pois

Maimu Bergin tuorein teos Ära on ilmestynyt suomeksi nimellä Pois Hannu Oittisen kääntämänä ja Taifuunin kustantamana. Romaani on synkkä kuvaus Neuvosto-Virosta, ankean harmaata maailmaa ja painostavaa…

subjectLue

Maimu Berg – Muotitalo

irjailija, kääntäjä, kansanedustaja ja Suomen Viron-instituutissa pitkän uran tehnyt Maimu Berg toimi pitkään muotitoimittajana Neuvostoviron ainoassa muotilehdessä Siluetissa, jota levitettiin venäjänkielisenä…

subjectLue

Aino Kallas – Kolme kohtaloa

Virolaiskirjailija Maimu Bergin (s. 1945) romaani Kirjutajad on julkaistu jo vuonna 1987, mutta suomennosta on jouduttu odottamaan tähän vuoteen asti. Kolme kohtaloa -niminen suomennos tuo suomalaislukijoiden…

subjectLue

Tatiana Benfoughal, Olga Fišman ja Heiki Valk – Inimese Muuseumi ekspeditsioon Eestisse. Boris Vilde ja Leonid Zurov Setomaal (1937–1938).

Viime vuoden lopulla ilmestynyt lähes 800-sivuinen julkaisu on huomionarvoinen monessakin mielessä. Ensinnäkin kyse on merkittävästä kansainvälisestä tiedehankkeesta: useiden eri tieteenalojen asiantuntijat…

subjectLue

Heino Arumäe – Eesti ja Soome sõjast sõjani

Virolaisen historiantutkimuksen grand old man Heino Arumäe täytti viime kesänä 90 vuotta. Hän aloitti työnsä historiantutkijana lähes 60 vuotta sitten Ajaloo Instituutissa ja tutkimustyö jatkuu edelleen.…

subjectLue

Enn Anupõld – Euroopan ikkunalaudalla. Suomesta ja suomalaisista virolaissilmin.

Enn Anupõldilla on takanaan mielenkiintoinen elämä, jota hän teoksessaan muistelee, nostaen esiin erityisesti Suomeen ja suomalaisiin liittyvät tapahtumat, henkilöt ja seikat. Teos on varsin suppea ja…

subjectLue

Kymmenkunta vuotta sitten virolaisten maahanmuutto Suomeen kiihtyi merkittävästi. Tutkijoille ilmiö tarjosi mielenkiintoista materiaalia, ja tutkimuksia eri aloilta onkin julkaistu kiitettävästi. Nyt tutkimustulokset…

subjectLue

Martin Algus – Midagi tõelist

Suomessa perustettiin Finlandia-palkinto 1984. Virossa paikallinen kulttuurirahasto Kulka alkoi jakaa vuosipalkintojaan tasan 10 vuotta myöhemmin. Aivan samoin kuin Suomessa, Virossakin ilmoitetaan ensin…

subjectLue

Tiit Aleksejev – Müürideta aed

Jatkoa ensimmäistä ristiretkeä käsittelevään Tiit Aleksejevin romaanisarjaan saatiin lopulta odottaa kuin kuuta nousevaa. Julkaisutahti ei ole päätä huimannut, sillä ensimmäinen osa Palveränd

subjectLue

Tiit Aleksejev – Väkevä kaupunki

Miten tulisi suhtautua romaaniin, joka kuvaa ensimmäistä ristiretkeä? Voisiko sen lukeminen olla kuin käynti Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla elokuun loppupuolella: leikareita, mystikoita, käsityöläisiä,…

subjectLue

Tiit Aleksejev – Pyhiinvaellus

Tiit Aleksejevin (s. 1968) toinen romaani Pyhiinvaellus (Palveränd, 2008) sai Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010. Myös Aleksejevin aikaisemmat kaunokirjalliset tuotokset ovat saaneet huomiota…

subjectLue

Tiit Aleksejev – Puutarha vailla muureja

Virolaisen Tiit Aleksejevin ristiretkeläissarja etenee kohti täyttymystään eli Jerusalemia hitaasti ja koettelemusten kautta kuten historiallinen esikuvansa aikoinaan. Sarjan ensimmäisessä osassa, Pyhiinvaelluksessa,…

subjectLue

Tiit Aleksejev – Mustia raapaisuja valkealla lumella

Kiinnostus Liivinmaata ja liiviläisyyttä kohtaan on kasvanut. Myös Tiit Aleksejev on tarttunut aiheeseen pienoisromaanissaan tai pitkässä novellissaan Mustia raapaisuja valkealla lumella : liivinmaalainen…

subjectLue

Ajattelen koko ajan rahaa

Tämä antologia ei ole ”vanhanaikainen” käännösvalikoima. Runoja ei ole siis ryhmitelty runoilijoittain vaan aiheen mukaisesti. Vanhanaikaista on jäljellä sen verran, että alkutekstejä ei ole mukana, mutta…

subjectLue

Andres Adamson: Nõia nimi olnud Mats

Aino Kallas ja hänen ehkä paras romaaninsa Sudenmorsian ovat tuttuja kaiketi lähes kaikille Elon lukijoille. Ihmissudet, Hiidenmaa, vahva naispäähenkilö ja Aino Kallas, joka oli saanut idean romaaniinsa…

subjectLue

Kai Aareleid: Vene veri

Kai Aareleidin romaani Vene veri vie lukijan mielikuvitusmatkalle Pietariin. Teoksen päähenkilö päätyy diplomaatin puolisona asumaan Pietariin, kaupunkiin, josta hän ei aluksi erityisesti pidä. Hän kävelee…

subjectLue

Kai Aareleid – Vaikne ookean

Virolainen menestyskirjailija Kai Aareleid ei vielä kilpaile eniten suomennettujen virolaiskirjailijoiden sarjasssa, mutta parantelee asemiaan sinnikkäästi. Outi Hytösen vuonna 2018 suomentama Korttitalo…

subjectLue

Kai Aareleid – Tyyni valtameri

Katoavatko asiat, jos niistä ei puhuta – kun teeskennellään, että niitä ei ole? Tällaisiin inhimillisiin käyttäytymismalleihin pureutuu Kai Aareleidin uusin romaani Tyyni valtameri. Se on hieno, monikerroksinen…

subjectLue

Kai Aareleid – Salaelud

Tallinnalaisen Kai Aareleidin käsi on käynyt maassamme hyvästi, sillä Outi Hytösen suomentaman romaanin Korttitalo (S & S, 2018) lisäksi viime ja tämän vuoden saavutuksiin on lukeutunut Ntamon julkaisema…

subjectLue

Kai Aareleid: Linnade põletamine

Joskus kaupunki on niin vahvasti kuvattu, että se ei ole enää tapahtumien näyttämö vaan yksi päähenkilöistä. Kai Aareleidin romaani Linnade põletamine liittyy kirjallisten Tartto-kuvausten perinteeseen.…

subjectLue

Kai Aareleid: Korttitalo

”Tämä tarina liikkuu jossain tietoisuuteni rajoilla, niin että saatan melkein koskettaa sitä. Se väreilee muistini viileissä nurkissa, hämärä kaiku onnellisemmista päivistä, hymyistä, eräästä äänestä.…

subjectLue