Tuglas-seura

Kirjahylly

Indrek Ilomets, Tiina Tael (koost.)

Eesti Rahva Muuseumi Pildialbum

Aasta Raamat OÜ 2008

Indrek Ilomets, Tiina Tael (koost.)

Eesti Rahva Muuseumi Pildialbum

Aasta Raamat OÜ 2008

Eesti Rahva Muuseum, Viron Kansallismuseo, täytti sata vuotta, ja sen kunniaksi tämä komea ja värikäs kirja esittelee museon vanhaa kuvallista antia. Pääosassa ovat postikortit, sekä taiteilijain piirtämät että valokuvapostikortit. Ne ovat ikuistaneet aikanaan virolaista kansanelämää ja paikkakuntia todella laveasti.

Tähän vaikutti 1800-luvun lopulta alkaen monta asiaa yhtä aikaa. Valokuvaamisen tekniikka kehittyi niin että kuvaajat pääsivät sisätiloista luonnon helmaan ja kansan keskuuteen. Kansallistunto nousi samaan aikaan kun elinkeinot uudenaikaistuivat, niin että tajuttiin katoavien kansanperinteiden arvo. Ja 1890-luvun puolivälissä muuttuivat venäläisten virkamiesten määräyksetkin: kuvapostikortti sallittiin, kun ne sitä ennen olivat olleet kiellettyjä. Saksasta muoti levisi nyt nopeasti Viroon.

ERM:in historia kertoo siitä miten suuri oli museolle esineistöä keräävien innostus, mutta miten vähäiset olivat näyttelytilat. Kokoelmat kasvoivat, niiden varastointi alkoi niellä tilan esittelyltä. Tästä voikin ymmärtää kuvapostikorttien arvon: niiden kautta museo tuli niiden kansalaisten ja kansakoululuokkien luo, jotka eivät itse voineet nähdä kaikkia kerättyjä kokoelmia.

Nyt näiden kuvien esittämä entisaikojen kansanelämä on meidänkin ulottuvillamme tämän kirjan sivuilla. Teos on mitä mainiointa selattavaa, koska runsas kuva-aineisto on saanut todella upean ja värikkään painoasun suurikokoisen juhlakirjan aukeamilla. Teksti on asiantuntevaa, sen ovat kirjoittaneet Krista Aru, Indrek Ilomets ja Piret Õunapuu.

Juhani Salokannel

ELO 3/2009 (4.5.2009)