Tuglas-seura

SUOMALAIS-VIROLAISTA
KULTTUURIYHTEISTYÖTÄ
VUODESTA 1982

 

 

Illimarin varia ja mielipiteet

 

Mida Eestis hetkel avaldatakse ja loetakse?

 

Mitä kaikkea kääntäjän pitäisi osata?

 

Kesän juhlapäiviä Virossa

 

Mustamäe täytti puoli vuosisataa

 

Nostetta virolaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden maihinnousulle

 

Kesä ja kaupungit

Hannu Oittinen

Innostus nostaa matkailukartalle alueita Tallinnan ulkopuolelta synnytti taannoin Viroon niin kesä- kuin talvipääkaupungin, Pärnun ja Otepään. Myöhemmin on pääkaupunkien määrää lisätty tai koetettu lisätä joulupääkaupungilla, kun Paide harkitsi ryhtymistä Viron Korvatunturiksi; kevätpääkaupungilla, kun kukistaan kuulu piskuinen Türi nosti kevään symbolikseen; ja jopa syyspääkaupungilla, kun Narva huoli itselleen moisen tittelin.

Pääkaupunkien vaihtoehtomarkkinoille ensimmäisenä ehättänyt Pärnu oli poikkeuksellisen ansioitunut nappaamaan vuodenajoista juuri kesän, olihan kaupungilla takanaa pitkä ranta- ja kylpylähistoria. Kesää voi Virossa toki viettää yhtä verrattomasti muuallakin – vaikkapa Saarenmaalla, Haapsalussa tai Kaakkois-Virossa – mutta hiekkarannan jatkoksi rakennettu Pärnun majoituskeskus vei suvimielikuvissa johtoaseman muilta jo varhain, kotivirolaisten lomailijoiden ohella ulkomaalaisiakin myöten.

Toisin kuin monissa Viron kaupungeissa on Pärnuun jäänyt näkyviä jälkiä kaupungin varhaisesta historiasta vain niukalti. Sekin lienee auttanut muodostamaan kaupungista käsitystä nykyaikaisena viihtymiskeskuksena, joka pyörii auringoenergin ja anniskelun voimalla. Rannalla lojuvat merileijonat ja merenneidot eivät muita virikkeitä kaipaakaan häiritsemään huolettomuuttaan. Jos nahan paahtaminen ja ja jatkuva jäähdyttely kuitenkin alkavat tökkiä, löytyy kaupungilta sopivasti kulttuuriakin: uudehkot konserttitalo, kirjasto ja modernin taiteen museo, tai teatteri ja muita vanhempia kohteita vanhemmalle väelle. Ja bilettää voi ja ruokaakin saa.

Ja jos on Pärnu suven onnela, niin talvisaikaan sitä vaivaa sama tauti kuin muitakin kesäkohteita. Vasta kylpylöiden ympärivuotinen rytmi on pystynyt paremmin vaikuttamaan siihen, ettei kesäkaupunkeja talveksi kokonaan suljeta ja muuteta niistä kylmimmäksi aikaa vielä oikeampiin kaupunkeihin. Samaa pulmaa ratkotaan suunnilleen samoin keinoin Saarenmaalla ja Haapsalussa, ja siksi onkin vain ajan kysymys, milloin auvoisimmat kesäkaupungit katetaan valtaisilla lämpökuvuilla kuin villeimmissä tieteisromaaneissa ikään, ja kupujen sisälle syöttävät niin kesä- kuin talvituristeja logistiset hiiihtoputket suoraan Suomesta.