Kirjallinen ilta

torstai 10.10. klo 18.00

Viro-keskus
Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki

Viro-keskuksessa pohditaan runouden syntyjä syviä, kun vieraaksemme saapuu kirjailijapariskunta Paul-Eerik Rummo ja Viiu Härm.

Paul-Eerik Rummoa voi kutsua moderniksi klassikoksi. Hän on virolaisen kirjallisuuden 1960-luvun uudistajasukupolven merkittävimpiä nimiä. Paul-Eerik Rummo on syntynyt 1942 Tallinnassa kirjailija Paul Rummon poikana. Hän valmistui Tarton yliopistosta vuonna 1965 pääaineenaan virolainen filologia. Jo sitä ennen hän oli julkaissut esikoisrunokokoelmansa Ankruhiivaja 1964 sekä toisen kokoelman Tule ikka mu rõõmude juurde 1964. Ne herättivät suurta huomiota ja nostivat hänet nuoren kirjailijapolven eturiviin. Tähän aikaan Virossa elettiin toiveikkaita henkisen vapautumisen aikoja raskaiden sota- ja sortovuosien jälkeen.

Mutta pian ilmapiiri muuttui, ja kun Rummo sai valmiiksi kokoelmansa Saatja aadress vuonna 1972, sille ei annettu julkaisulupaa. Niinpä kokoelma levisi hiilipaperikopioina kulttuuripiireihin, ja siitä tuli koko brežneviläisen pysähtyneisyyden aikakauden tunnetuin kielletty teos.

Rummo vaikeni lyyrikkona pitkäksi aikaa, mutta tätä ennen hän oli jo laajentanut ilmaisuaan muille kirjallisuuden aloille ja toiminut mm. dramaturgina teattereissa.

Seuraava törmäys vallanpitäjiin tapahtui vuonna 1980. Silloin Rummo allekirjoitti tunnetun Neljänkymmenen kirjeen. Se oli vetoomus viron kielen ja kulttuurin säilyttämisen puolesta neuvostovallan lisääntyvän paineen alla, ja sen allekirjoittaminen vaati poikkeuksellista kansalaisrohkeutta.

Viron itsenäistyessä uudelleen Rummo kuului jäsenenä valtiomuotoa palauttaneeseen Viron Kongressiin ja toimi sitten kansanedustajana Riigikogussa useaan otteeseen sekä kolmesti ministerinä eri hallituksissa. Hän on ollut mm. Viron yleisradioyhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Rummo luetaan virolaisen nykylyriikan suuriin nimiin. Hänen kirjallinen työnsä on ollut monipuolista: hän on julkaissut näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia, sanoituksia, lastenkirjoja ja kääntänyt sekä runoa että proosaa eri kielistä. Pirkko Huurron ja Kirsti Kunnaksen suomentamana ilmestyi valikoima Lähettäjän osoite ja toisia runoja 1968–1972 vuonna 2005.

Rummon puoliso on näyttelijä ja kirjailija Viiu Härm (synt. 1944). Hän oli legendaarisen Nuorisoteatterin perustajia, esiintynyt myös lausujana. Hän on julkaissut seitsemän teosta runokokoelmia ja romaaneja.