Uusimmat artikkelit
Tarmo Vahter
Miten Pätsin aika sai taas värit
Tarmo Vahter kertoo, miten hän päätti kirjoittaa kirjan Konstantin Pätsin ajan onnellisimmasta vuodesta, ja millainen siitä tuli.
subject Miten Pätsin aika sai taas värit Lue Miten Pätsin aika sai taas väritHannu Oittinen
Sanavalmis ajatus
Virolainen aforistiikka on elellyt varsin erillään suomalaisesta kollegastaan. Kokoelmien määrissä Suomi on kurottunut edelle pitemmän ajan kuluessa niin, että meillä voidaan katsoa ilmestyneen mietelmiä…
subject Sanavalmis ajatus
Ville Hytönen
Saarelaisten auringon alla
Saarenmaa ja sen sisarsaari Muhu merkitsevät mannervirolaisille samaan aikaan jonkinlaista periferiaa, mutta yhtäältä myös erikoisasemaa, jonkinlaista erikoista ylpeydenaihetta. Suomalaiset katselevat…
subject Saarelaisten auringon…
Uksest ja aknast – virolaisen kirjallisuuden festivaali verkossa
Uksest ja aknast -virolaisen kirjallisuuden virtuaalifestivaali järjestettiin 16.–30.11. Eesti Majan Youtube-kanavalla. Sarjan ovat tuottaneet Viron kirjallisuutta Suomessa aktiivisesti esittelevät Suomen…
subject Uksest ja aknast…
Heidi Iivari
”Halusin näyttää äidilleni, että lasta voi kasvattaa myös rakkaudella”
Tie kulkee sateen kirkastaman Lahemaan mäntymetsän läpi kohti Viron pohjoisinta niemeä Viinistua. Oppaana pelkääjän paikalla istuu Hanneleele Kaldmaa, joka on hypännyt kyytiini Tallinnasta. Perillä Viinistussa,…
subject ”Halusin näyttää…
Mart Velsker
Rakkautta, historiaa ja taivaankiviä Jaan Krossilta
Jaan Krossin mittavan romaanituotannon viimeisenä suomennetuksi teokseksi jäi Taivaankivi. Viroksi Taevakivi ilmestyi ensin vuonna 1973 Looming-kirjallisuuslehden sivuilla ja vuonna 1975 omana kirjanaan.…
subject Rakkautta, historiaa…
Vaapo Vaher
Paratiisin Tõnun jatkumo
Tõnu Õnnepalu varttui ja sai keskiasteen koulutuksen Tallinnassa. Hän suoritti vuonna 1985 kasvitieteen ja ekologian loppututkinnon Tarton yliopistossa ja joutui sen jälkeen opettajaksi hiidenmaalaiseen…
subject Paratiisin Tõnun…
Maiu Juurik
”Minä lähden, Jaak!”
…sanoo Ristiotsan Rein Kirsimäen Jaakille eräänä maaliskuisena aamuna seistessään Peipsijärven Venäjän-puoleisella rannalla ja tähystäessään loputtoman jääsohjon ylitse, kotikylänsä Kodaveren suuntaan.…
subject ”Minä lähden, Jaak!”
Juhani Salokannel
Historian pelastaja ja ilmaisumuotojen etsijä
On sanottu, että Jaan Kross antoi teoksillaan Viron kansalle sen historian takaisin. Me helpommissa oloissa kasvaneet tuskin voimme täysin ymmärtää, miten suurta tuhoa neuvostovalta teki kansalliselle…
subject Historian pelastaja…
Katariina Suurpalo
Ihmisyyden ja elämän inspiroimana
Mitä tapahtuu, kun ihminen joutuu viimeiselle rajalle, tilanteeseen, josta ei ole enää pääsyä ulos? Kun ihminen on väkisin koskettu niin loppuun, ettei hellyyden ja läheisyydenkaipuu enää herää? Kun luottamus…
subject Ihmisyyden ja elämän…
Heidi Iivari
”Historia on tarinoiden taustakangasta”
Kirjailija Kai Aareleid kertoo vastikään suomeksi ilmestyneestä romaanistaan Korttitalo sekä matkoista juurilleen ja salaisiin elämiin.
subject ”Historia on tarinoiden…
Kari Sallamaa
Sata vuotta etnofuturismia
Etnofuturismi ei sinänsä ole satavuotias, mutta sen juuria voi johtaa vuosisadan taakse päin, Viron itsenäistymisen tienoille. Mutta itse etnofuturismi käsitteenä ja ilmiönä syntyi Viron laulavan vallankumouksen…
subject Sata vuotta etnofuturismia
Heidi Iivari
Suomalainen kirjailija haltioituu Tartossa
”Virolainen kirjallisuus on samoin kuin suomalainen – köyhä”, raportoi Elias Lönnrot kirjeessään Tartosta Suomeen vuonna 1844. Sen jälkeen on paljonkin muuttunut kirjallisuuselämässä Suomen sillan kahdessa…
subject Suomalainen kirjailija…
Hannu Oittinen
Meri kirjallisuudessa
Kynääni kirvoitti tieto, että Viron kulttuuriministeriö on nimennyt kulumassa olevan vuoden merikulttuurin vuodeksi. Mieleen nousi useampikin kirjailijanimi ja ennen kaikkea aiheeseen sopiva kummastelu…
subject Meri kirjallisuudessa
Rein Veidemann
Tuglas-elämys
Kaikki virolaiset oppivat kouluaikanaan Tuglaksesta sen, että hän oli instituutio: aloitteentekijä, toimeenpanija, järjestäjä, valvoja. Virolaisen novellin ja esseistiikan klassikko. Sekä luova henki että…
subject Tuglas-elämys
Juhani Salokannel
Jaan Kaplinski Suomessa
Tapasin Jaan Kaplinskin ensi kerran kesällä 1970 Tallinnan fennougristikongressin yhteydessä, ja haastattelin häntä Suomen radioon. Hänen runonsa olivat tehneet minuun suuren vaikutuksen, ja halusin esitellä…
subject Jaan Kaplinski Suomessa
Elo Viiding
Kuka olen, mitä ja miten kirjoitan ja luen?
Se, kuka mielestäni olen, on yhteiskunnan, kasvatuksen, koulutuksen ja omien mielikuvieni tai omakuvieni sulautuma. Kaikkien sosiaalisten persoonien sekoitus tilanteesta riippuen. Ergo, en tunne…
subject Kuka olen, mitä…
Hannu Remes
Runotyttö Tartossa
Runoilija Saima Harmajan syntymästä tulee tänä keväänä kuluneeksi sata vuotta. Hän syntyi 8. toukokuuta 1913 Helsingissä. Hänen lyhyeksi jäänyt, sairauden riuduttama elämänsä päättyi jo huhtikuussa 1937.…
subject Runotyttö Tartossa
Andres Langemets
Looming 90 vuotta
Viron kirjailijaliitto perustettiin lokakuussa 1922, jo puolen vuoden kuluttua huhtikuussa 1923 alkoi Friedebert Tuglaksen aloitteesta ilmestyä kirjallisuuslehti Looming, jota Tuglas myös toimitti. Suomalainen…
subject Looming 90 vuotta
Sirje Olesk
Aino Kallas – Viron saarten kirjailija
”Suomen kirjallisuudessa Aino Kallas oli monessa mielessä erikoislaatuinen ilmiö. Hänen tuotantonsa poikkeaa lähes joka suhteessa, myös aihepiiriltään, oman aikakautensa suomalaisen kirjallisuuden valtateiltä.…
subject Aino Kallas – Viron…
Sofi Oksanen
Se toinen, tuntematon holokausti
Kirjan syntyprosessi lähti liikkeelle lukijakeskusteluista, joita olen käynyt lukuisia viime vuosien aikana kirjojeni ja Puhdistus-näytelmän tiimoilta. Tietyt kysymykset toistuivat – kuten se, eivätkö…
subject Se toinen, tuntematon…
Ele Süvalep
Kirjallinen Noor-Eesti
Historiallisen vuoden 1905 kesällä ilmestyi Noor-Eesti-nimisessä teoksessa julistus: ”Enemmän kulttuuria! Enemmän eurooppalaista kulttuuria! Olkaamme virolaisia, mutta tulkaamme myös eurooppalaisiksi!”…
subject Kirjallinen Noor-Eesti
Juhani Salokannel
Jaan Krossin omaelämäkerrallinen tuotanto
Me suomalaiset olemme päässeet vihdoin lukemaan Uppiniskaisuuden kronikkaa, Jaan Krossin suurta historiallista romaania 1500-luvun jälkipuoliskosta. Kun tämä neljässä osassa vuosina 1970-1980…
subject Jaan Krossin omaelämäkerrallinen…
Jaan Undusk
Persoonasta, häpeästä ja syyllisyydestä Jaan Krossia lukiessa
Minun täytyy tunnustaa, että kun minua pyydetään puhumaan jostain historiallisesta tai eettisestä ongelmasta Jaan Krossin tuotannossa, jokin minussa panee aina aluksi vastaan. Tulee kummallinen epäilys,…
subject Persoonasta, häpeästä…
Janika Kronberg
Jaan Kaplinski
Aikaisemmin tässä luentosarjassa esiintynyt Tiit Hennoste on väittänyt eräässä katsauksessa uudemmasta virolaisesta kirjallisuuskritiikistä seuraavaa: jos vanhemman polven virolaiset kriitikot kirjoittavat…
subject Jaan Kaplinski
Kalev Kesküla
Tallinnan kaupunki ja sen jälkiä kirjallisuudessa
Aloitamme tämänpäiväisen kulkumme Tallinnassa omasta joukostamme, tämän hetken näkökulmasta. Mikä on suomalaisten Tallinna? Elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri tarjoaa yhden mahdollisen vastauksen 1990-luvun…
subject Tallinnan kaupunki…