Tuglas-seura

Kirjahylly

Tapio Mäkeläinen

Tapion matkassa Tallinnaan 1

Hea Lugu 2017

Tapio Mäkeläinen

Tapion matkassa Tallinnaan 1

Hea Lugu 2017

Tapio Mäkeläinen ei oikeastaan enää yllätä minua kirjoillaan. Joka vuosi häneltä ilmestyy Viroa esittelevä kirja, parhaina kaksikin. Olen todennut aikaisemmin, lehdentekokemukseeni viitaten, että Virosta voisi kirjoittaa suomalaisia ajatellen vaikka joka kuukausi uuden kirjan. Tapio Mäkeläinen tekee sitä, esitellen maata suomalaisille omaan kokemukseensa ja näkemykseensä nojaten. Virolaisista ei kukaan ole tietääkseni tehnyt koskaan vastaavaa. Siinä osassa Mäkeläinen ei ole vain ykkönen, vaan myös ainutlaatuinen.

Tapion matkassa -kirjasarjan 11. osa on ensimmäinen hänen Tallinna-kirjoistaan. Ykköskirja kertoo Toompeasta ja sen esikaupunkialueesta. Nykyään harva enää huomaa tai tietää, että Toompea liitettiin vasta 1800-lopulla Tallinnaan. Toompeaa hallinneelle ritarikunnalle kuului myös esikaupunkialueet.

Kirja on rakenteeltaan samanlainen kuin edeltäjänsä, alkaen historiasta ja lopettaen matkailupalveluihin. Lukija löytää suomalaisuutta ensi sivuilta lähtien. Suomen suurlähetystö on toiminut Toompealla jo 1920-luvulla. Kirjaan tervehdyksen kirjoittanut suurlähettiläs Kirsti Narinen oli Tallinnassa myös silloin, kun lähetystöä remontoitiin neuvostovallan käytön jälkeen. Toompean historiaan ovat nimensä kirjoittaneet myös piispa Christian (Mikaelin poika) Agricola ja Reigin pappi -kirjasta tunnettu Paavali Lempelius.

Mäkeläinen on kulkenut esittelemänsä alueen katu kadulta ja talo talolta. Kirjassa valtavaa tietomäärää keventävät monet henkilökohtaiset huomiot ja kommentit. ”Hyvä matkaopas on sellainen, että sen luettuaan on tehnyt jo ajatusmatkan kohteeseen”, on hän sanonut aikaisemmin. Se toteutuu tässäkin kirjassa. Selväksi ei tule ainoastaan Toompean, Tõnismäen, Kassisaban, Kelmikülan ja Uus Maailman nimien tausta, vaan kirja on myös päivitetty kahvila- ja ravintolaopas.

Tapion matkassa Tallinnaan 1 eli sarjan 11. kirjasta voi vielä yhdeksi ykköseksi nostaa valokuvaajan työn. Toomas Tuul on ottanut edellistenkin kirjojen kuvat ja hyvä yhteistyö tekijöiden välillä näkyy. Hyvä näyte siitä on Suomen suurlähetystön esittely. Kirjassa on eri vuodenaikoina otettuja kuvia, jotka todistavat Toompean alueen kiinnostavuutta kaikkina ympäri vuoden.

Mikko Savikko

13.12.2017