Viro Helsingin kirjamessuilla

24.–27.10.

Helsingin messukeskus
Messuaukio 1, Helsinki

Helsingin kirjamessujen Viro-ohjelmassa on perinteiseen tapaan uusia suomennoksia ja mielenkiintoisia keskustelijoita. Aiheina kielletty rakkaus, ihmiskauppa ja historian teemat keskiajasta 1950-luvun absurdiuden kautta uuden itsenäisyyden alkuaikoihin (ks. ohjelma alla).
Tervetuloa tutustumaan uusiin virolaisiin kirjoihin ja ostamaan uusia suomennoksia Viron osastolle 6a66.

Helsingi raamatumessi Eesti programmis tutvustatakse uusi soome keelde tõlgitud raamatuid ja räägitakse teemadel, mida teostes on käsitletud. Astuge läbi ka Eesti boksist 6a66, kus on väljas uued eesti raamatud ja müügil messil esitletavad raaamatud.

Indrek Hargla
Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru

suom. Jouko Vanhanen
(Into)
 

Punavuori-lava
24.10. klo 17.00–17.30

Haastattelija Virpi Hämeen-Anttila

Kuudes Melchior-kirja nyt suomeksi! Viron tunnetuin apteekkari ratkoo murhia ja salaisuuksia kauppiaiden, munkkien ja konnien Tallinnassa vuonna 1433. Hän saa kirjeessä salaperäisen varoituksen: Gotlannin piru on tullut Tallinnaan ja uhkaa hänen henkeään.

Eeva Park
Viimeisellä rajalla

suom. Sanna Immanen
(Into)
 

Suomenlinna-sali
25.10. klo 19.30–20.00

Haastattelija Anja Snellman

Viimeisellä rajalla on voimakas ja mieleenpainuva romaani ihmiskaupan kouriin joutuvasta nuoresta naisesta nykypäivän Virossa. Eeva Park kerii Tiiun tarinan auki psykologisen trillerin keinoin ja rakentaa sitä harkituin välähdyksin. Muistojen ja takaumien avulla hän kuljettaa lukijan Tiiun lapsuuteen ja nuoruuteen.

Mart Laar
Viro vuonna nolla

suom. Petteri Aarnos
(Docendo)

Suomenlinna-sali
26.10. klo 17.00-17.30

Keskustelemassa Mart Laar, Paavo Lipponen ja Matti Maasikas
Haastattelija Rain Kooli

Itsenäisyytensä palauttaneen Viron nuoren pääministerin Mart Laarin hallitus joutui aloittamaan nollasta. He toteuttivat joukon radikaaleja uudistuksia ja käänsivät katseen länteen. Viroa pidettiin siirtymätalouden esimerkkimaana, mutta kotimaassa ongelmia riitti. Mikä oli Suomen rooli nuoren valtion kehityksessä?

Kairi Look
Piia Pikkuleipä muuttaa

suom. Katariina Suurpalo
(Aviador)

Toukola-lava
26.10. klo 18.00–18.30

Haastattelija Katariina Suurpalo

Piia Pikkuleipä muuttaa – ja kaipaa siksi uusia ystäviä ja seikkailuja. Hän löytääkin monia, erikoisia ja hauskoja ystäviä uudelta kotikadultaan Poppelikujalta. Virolaiskirjailija Kairi Look ja suomentaja Katariina Suurpalo juttelevat ja lukevat otteita Lookin vastasuomennetusta lastenkirjasta Piia Pikkuleipä muuttaa. Juttua riittää hassuista kepposista erilaisiin ystäviin ja hulvattomiin leikkeihin!

Runoilijat kohtaavat:
Tõnu Õnnepalu ja Heli Laaksonen

 

Töölö-lava
27.10. klo klo 13.00–13.30

Haastattelija Seppo Puttonen

Lavalla suomalaisten ja virolaisten suosikit Heli Laaksonen sekä Tõnu Õnnepalu.

Anton Hansen Tammsaare
Rakastin saksalaista

suom. Juhani Salokannel (Aviador)

Suomenlinna-sali
27.10. klo 15.00–15.30


Sirpa Kähkönen ja Juhani Salokannel keskustelevat

Juhani Salokantelen suomentama Viron kansalliskirjailijan A. H. Tammsaaren klassikkoromaani, nuoren valtion alkuvuosiin sijoittuva kaunis ja riipaiseva tarina köyhän virolaispojan ja baltiansaksalaisen neidon kielletystä rakkaudesta yhteiskunnallisten ristiriitojen keskellä. Suuri rakkaustarina, joka tekee lukijaan unohtumattoman vaikutuksen.

Leelo Tungal
Toveri lapsi

suom. Anja Salokannel (Arktinen Banaani)

Suomenlinna-sali
27.10. klo 16.00–16.30

Haastattelija Anja Salokannel

Kirjailijan omakohtaisiin muistoihin perustuva romaani 1950-luvun Virosta. Pikkutyttö odottaa aiheetta vangitun äitinsä paluuta. Synkästä ajasta huolimatta kertomuksen perustunnelma on valoisa lapsen mielikuvituksen tuottaessa humoristisia käänteitä.


Ohjelman ovat järjestäneet yhteistyössä Viron kustannusyhdistys, Viron kirjallisuuden keskus, Viron lastenkirjallisuuden keskus, Viron suurlähetystö, Tuglas-seura, Nuoren Voiman liitto, kustantamot Into, Docendo, Arktinen Banaani, Aviador, WSOY ja kustannusliike Parkko.

Ohjelmaa ovat tukeneet Viron kulttuuriministeriö ja Viron kulttuurirahasto.

Uusia suomennoksia Viro-osastolla myy Suomen Viro-yhdistysten liiton Verkkopuoti