Viro juhlii satasiaan – Yle juhlistaa naapurimaata tuhdilla ohjelmapaketilla!

Viro juhlii satasiaan – Yle juhlistaa naapurimaata tuhdilla ohjelmapaketilla!

Ohjelmassa on runsaasti dokumentteja, virolaista draamaa ja elokuvaa, oopperaa ja balettia sekä ajankohtaisohjelmia. Ylen aamu-tv vierailee Tallinnassa, ja itsenäisyyspäivän aattoa juhlistetaan Radio Suomen ja Vikerraadion yhteisellä Puhelinlangat laulaa -lähetyksellä!

kuva: YLE

Viro täyttää 100 vuotta 24. helmikuuta. Yle juhlistaa naapurimaan merkkipäivää eri kanavilla tuhdilla ohjelmapaketilla, joka alkaa 17. helmikuuta ja huipentuu itsenäisyyspäivään.

Viro-aiheista ohjelmaa on tarjolla kaikilla kanavilla, niin tv:ssä, radiossa kuin verkossa, jonne Yle Uutiset toteuttaa muun muassa seitsemänosaisen verkkojuttusarjan nyky-Virosta. Lisäksi verkossa on käynnissä onnittele Viroa -hanke, jossa kerätään onnitteluja naapurimaalle.

Radio Suomen Ajantasassa kuullaan toimittajien tekemiä tuoreita juttuja Virosta, ja Radio 1 käsittelee Viroa eri ohjelmissaan laajasti koko juhlapäivää alustavan viikon ajan. Ylen Elävä arkisto julkaisee jo ennen juhlapäivää runsaan paketin mielenkiintoisia ja suomalaisia läheisesti koskettavia dokumentteja ja reportaaseja Viron historiasta ja arjesta.

Itsenäisyyspäivän aattona päästään nauttimaan historiallisesta yhteislähetyksestä, kun Puhelinlangat laulaa molemmin puolin Suomenlahtea! Radio Suomen ja Vikerraadion kolmituntisessa yhteislähetyksessä kuuntelijat voivat lähettää terveisiä viroksi ja suomeksi ystäville ja sukulaisille toiseen maahan toivemusiikin siivittämänä.

TV:n puolella juhlaohjelmiston starttaa 17. helmikuuta Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa nähtävä 13-osainen virolainen draamasarja Viro - tuulten pieksemä maa, jonka tapahtumat sijoittuvat ajalle ensimmäisestä maailmansodasta toiseen maailmansotaan. Tarinan keskiössä on kaksi perhettä ja kaksi poikaa, jotka tapaavat Tallinnan yliopistossa, mutta joutuvat pian sodan keskelle. Koskettava draamasarja kertoo Viron kohtalonvuosista 1917–1941 ja maan pitkästä ja kivisestä tiestä itsenäiseksi valtioksi.

Dokumenttiprojektissa nähdään maanantaina 19.2. DocPoint-yhteistyöelokuvana Rodeo – uuden itsenäisen Viron pääministerin Mart Laarin tarina hänen hallituskautensa vaikeasta ja absurdista ajasta.

Ohjelmisto huipentuu Viron itsenäisyyspäivänä 24. helmikuuta. Aamu-tv vierailee Tallinnassa ja TV1:n Ykkösaamussa on haastattelussa Viron parlamentin puhemies.

Teemalla nähdään Musiikkitalossa joulukuussa 2017 taltioitu Estonia-teatterin ooppera- ja balettigaala Viro ja Suomi 200, ja Teemalauantaissa tarjolla on osin dramatisoitu Disko ja ydinsota -dokumenttielokuva Suomen televisiosta ja sen maagisessa taikapiirissä kasvaneista virolaislapsista sekä Viron tähän asti katsotuin ja kallein elokuva Nimet marmoritaulussa.

Radio 1:ssä kuljetaan itsenäisyyspäivän kunniaksi Tuuli Saksalan Viron muistojen bulevardia pitkin kohti Viron historia -ohjelmaa ja Faunin iltapäivää sekä Maailman paras Viro -juhlakonserttia.

Vaikka naapurimaan juhlat huipentuvat lauantaina, sunnuntaina 25. helmikuuta päästään vielä nauttimaan virolaisen kulttuurielämän helmistä, kun Teema nostaa parrasvaloihin Viron legendaarisimman säveltäjän Arvo Pärtin.

YLEN VIRO-OHJELMISTO 17.–26.2.2018

17. helmikuuta

TV1 15.45, lauantaisin
Viro - tuulten pieksemä maa
13-osainen draamasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat ajalle ensimmäisestä maailmansodasta toiseen maailmansotaan.

19. helmikuuta

Radio Suomi klo 10.03
Moni meistä on matkannut Viroon kylpylään, ostoksille, työhön tai opiskelemaan. Moni muistaa myös Neuvosto-Viron ajan. Milloin kävit Virossa ensimmäisen kerran, millaista silloin oli? Kun matkaat Viroon, mitä siellä teet? Millaiset yhteydet sinulla on veljeskansaamme? Jos olet Virosta, millainen maa sinulle on Suomi? Toimittaja Mira Stenströmin kanssa kuulijoiden muistoja ja kokemuksia ottaa vastaan lähetyksessä Tuglas-seuran kulttuurisihteeri Tapio Mäkeläinen.

TV1 klo 21.30
Dokumenttiprojekti: Rodeo
DocPoint-yhteistyöelokuva. Uuden itsenäisen Viron pääministeri Mart Laarin tarina hänen hallituskautensa vaikeasta ja joskus absurdista ajasta ja siitä kuinka valtio luodaan uudelleen. O: Kiur Arma ja Raimo Jõerand. T: Kinocompany.

TV1 klo 23.15
DocPoint-keskustelu.

20. helmikuuta

Radio 1 klo 12.10
Tiedeykkönen: Viron historia

21. helmikuuta

Radio 1 klo 17.10
Aristoteleen kantapää: Viron kielen historia, asiantuntijana Riho Grünthal

TV1 klo 21.00
A-studion aiheena Viro.

22. helmikuuta

Teema klo 23
Elävässä arkistossa Viro-teema

23. helmikuuta

Radio 1 klo 13
Virolainen Klassista kahteen -konsertti

Radio Suomi klo 18
Puhelinlangat laulaa yhdessä virolaisen Vikerraadion kanssa!
Radio Suomi ja Vikerraadio juhlistavat Viron satavuotispäivää lähettämällä yhteisen historiallisen radio-ohjelman molemmin puolin Suomenlahtea. Kolmituntisen ohjelman aikana kuuntelijat voivat lähettää terveisiä viroksi ja suomeksi ystäville ja sukulaisille toiseen maahan toivemusiikin siivittämänä.

24. helmikuuta

Radio 1 klo 9.00
Virolainen Muistojen bulevardi, toimittajana Tuuli Saksala

TV1 klo 9.05
Aamu-tv Virossa: toimittaja Juha Hietanen osallistuu ohjelmaan Tallinnasta.

TV1 klo 10.05
Ykkösaamu: Viron parlamentin puhemiehen haastattelu

Radio 1 klo 10.35
Aristoteleen kantapää: Viron kielen historia, asiantuntijana Riho Grünthal

Teema klo 12
Ooppera- ja balettigaala Viro ja Suomi 200. Estonia-teatterin juhlakonsertti Musiikkitalossa joulukuussa 2017

Radio 1 klo 13
Viron kulttuurihistoria -ohjelma

Radio 1 klo 16.10
Virolainen Faunin iltapäivä

Radio 1 klo 19.02
Viron radion taltioima juhlakonsertti Maailman paras Viro. Esiintyjinä Viron filharmoninen kamarikuoro ja Tallinnan kamariorkesteri johtajanaan Tõnu Kaljuste

Teema klo 21.00
Teemalauantai: Nimet marmoritaulussa (Nimed marmortahvlil, Viro 2002)
Ensimmäinen maailmansota on päättynyt. Venäjän ja Saksan keisarikunnat ovat hajonneet, Neuvostoliitto on perustettu ja Viro on itsenäistynyt. Marraskuussa 1918 puna-armeija hyökkää Viroon. Nimet marmoritaulussa on Viron kaikkien aikojen kalleimpia ja katsotuimpia elokuvia. Pääosissa Priit Võigemast, Indrek Sammul, Peter Franzén. Ohjaus Elmo Nüganen.

Teema klo 22.30
Teemalauantai: Disko ja ydinsota (Disko ja tuumasoda, Viro 2009)
Osin dramatisoitu dokumenttielokuva Suomen televisiosta ja sen maagisessa taikapiirissä kasvaneista virolaislapsista. Ohjaus Kiur Aarma ja Jaak Kilmi.

25. helmikuuta

Radio 1 klo 12.05
Horisontti. Ohjelmassa käsitellään Viron kirkon historiaa.

Teema: Parrasvaloissa Arvo Pärt
klo 13.40 Arvo Pärtin lastenlauluja, osa 1. Lämminhenkisessä dokumentissa seurataan Pärtin lastenmusiikin konserttia ja levyn tekoa Tallinnassa vuonna 2015. Ohjelmassa on myös otteita vanhoista animaatiofilmeistä, joihin musiikkia myös tehtiin. Ohjelman aluksi Pärt soittaa pianolla yhden rakastetuimmista lauluistaan Memme musi (Äidin suukko).O: Erle Veber. T: ETV, Viro (2016)
klo 14.30 Arvo Pärtin lastenlauluja, osa 2. Eestin radion lasten laulustudion kuoro esittää neljä Arvo Pärtin laulua. Kuoronjohtaja Kadri Hunt. Ohjelmassa ”Ma olen juba suur”, ”Aatomiku laul”, ”Koolitee” ja ”Suvine vals”. T: ETV, Viro (2016)
klo 14.45 Aatamin passio. Arvo Pärtin musiikkiin perustuva näyttämöteos kantaesitettiin Tallinnan Noblessner-valimossa toukokuussa 2015. Tallinnan kamariorkesteri ja Viron filharmoninen kuoro esiintyvät Tõnu Kaljusten johdolla. Solisteina Harry Traksmann, Robert Traksmann, Marrit Gerretz-Traksmann, Andrea Lauren Brown, David James, Endrik Üksvärav, Tõnis Kauman, Henry Tiisma. Tanssirooleissa mm. Michalis Theophanous (Aatami) ja Lucinda Childs. Tv-ohjaus: Andy Sommer. T: Eestin Tv/ Accentus Music,Saksa (2015).

26. helmikuuta

Radio Suomi klo 10
Ajantasan puhelinkontaktiohjelma suomalaisten Viro-muistoista, yhteyksistä ja kokemuksista.

 

Lisäksi Ylen Elävä arkisto julkaisee runsaasti Viroa käsittelevää ohjelmaa helmikuussa.

Dokumenttiohjelmat esittää: Viroon, Viroon! Viron matkat (2001)
Suomalaisilla on pitkät perinteet Viron matkailussa ja vierailijoiden maine on vuosien varrella vaihdellut. Massamitat matkailu sai presidentti Kekkosen vierailun jälkeen 1960-luvulla.

Tosi tarina: Sukkahousut, purukumi, rupla (2003)
Miten Neuvostoviron ja Suomen ystävyys kukoisti Viru-hotellin seinien sisäpuolella (Viro)? Ja vähän ulkopuolellakin. Kaikki suomalaiset tuntevat Tallinnan Viru-hotellin jollain tavoin. Tallinna on muuttunut, mutta onko niin kaynyt Viru-hotellille?

Kysy pois, Küsi julgesti (1974)
Koululaiset kysyvät Neuvosto-Eestistä (Viro) ja Suomesta. Yhteislähetys Tallinnan TV:n kanssa.

Teretulemast Tallinn. Tallinnan laulujuhlat (1982)
Reportaasi koulunuorten Tallinnassa pidetystä viidennestä laulujuhlasta ja tanssijuhlasta

Ajankuva (1969)
Ajankuva: Viru-hotellin rakennustyömaa. Tallinnan rakennustyömaa Virossa Neuvostoliitossa.

Kulttuurikanavalla: Viron toivot ja pelot. Viron muutokset (1989)
Viro tavoittelee autonomiaa, taloudellista ja hallinnollista itsemääräämisoikeutta sekä suvereenia asemaa omalle kielelleen. Miten suhtautuu tilanteeseen Vikerkaar-lehden päätoimittaja Rein Veidemann Tallinnassa Neuvostoliitossa. Haastattelijana Erno Paasilinna.

Kamrat Eesti (2009)
Anna Laineen toimittama Kamrat Eesti -sarja.