Julkaistu: 11. marraskuuta 2015

Anne Veski

 
Raplamaa Martin markkinoiden teemamaakunta 2015

Anne Veski on yksi Viron tunnetuimmista laulajattarista, ollut jo vuosikymmeniä. Musiikin pariin Veskin on vienyt kohtalo, ja kuten monet muutkin virolaiset, hän on laulanut koko ikänsä.

Anne Veski on Raplasta kotoisin. Hänen mukaansa keskellä Viroa sijaitseva Rapla on erityisen hyvä kasvualusta nuorille. Pääkaupunki on lähellä, mutta pikkukaupungissa on kaikki käden ulottuvilla. Musiikkikasvatuksesta on Raplassa pidetty aina hyvää huolta, mikä näkyykin virolaisessa musiikkielämässä.

Anne Veski on ollut ja on edelleen erityisen suosittu myös itänaapurissa ja hän on esiintynyt paljon entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän lavoilla ja televisiossa. Veski on myös levyttänyt venäjäksi ja saanut sikäläisiä tunnustuksia.

Kansainväliset lavat eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään Venäjään, tänä vuonna Anne Veski kävi esiintymässä Kiinassa. Suomessa hän on aikoinaan laulanut Eppu Normaalin kanssa.

Lukuisia hittejään Veski joutuu esittämään lähes jokaisessa konsertissa, mutta hän ei pidä sitä pahana. Päinvastoin, laulajatarta lämmittää kovasti huomata, miten nuoret kuuntelijat osaavat vanhat suosikkikappaleet ulkoa. Ehkä he löytävät lauluista jotain nykypäivän nuorta koskettavaa.

Esittämänsä laulut Anne Veski valitsee sen mukaan, millaisen tunteen laulu hänessä herättää. Veskillä ei ole hovikirjoittajaa vaan hän valitsee kappaleet mielellään siitä joukosta, jota hänelle tarjotaan. Anne Veskiltä on kysytty myös, miksi hän ei kirjoita itse laulujaan, vaikka selvästi pystyisi niin tekemään. Veski on vastannut, että hänellä on paljon ideoita, mutta hän ei omasta mielestään saa niitä yhtä kauniisti paperille kuin ne, jotka lauluja hänelle kirjoittavat. Laulajan tulee joka tapauksessa tehdä hänelle kirjoitetuista lauluista omiaan, laulaa niihin sielu.

Huolimatta pitkästä urasta elää Anne Veski vahvasti nykyajassa. Hän esiintyi viime keväänä esitetyssä Viron Vain elämää -sarjassa Laula mu laulu. Ohjelmassa Veski esitti muun muassa rap-yhtye Põhja-Tallinnan hitin Ma küsin endalt nõu, ja sai varmasti uusia kuulijoita ja ihailijoita. Kuten monet suomalaisetkin laulajat, Veski kertoo harkinneensa pitkään ohjelmaan osallistumista. ”Tunnetun artistin on varmistettava, ettei hän anna itsestään huonompaa kuvaa. Olen ollut mukana venäläisissä tv-projekteissa ja tiedän, ettei se ole helppoa. Olin kuitenkin hyvin tyytyväinen lopputulokseen.”

Vuonna 2014 Anne Veskille myönnettiin Viron vuosittaisessa musiikkipalkintogaalassa elämäntyöpalkinto panostuksesta virolaiseen musiikkiin. Veski oli onnellinen ja kiitollinen palkinnosta: ”35 vuotta lavalla on pitkä tie, näyttää siltä, että se on myös huomattu ja tunnustettu.”


Elo 5/2015