Julkaistu: 7. marraskuuta 2019

Barclay de Tolly, Valgamaa ja Suomi

 

Monen suomalaisen silmään on osunut Tarton keskustassa kenraalikomentajamarsalkka Michael Andreas Barclay de Tollyn (1761–1818) muistomerkki, joka pystytettiin 1800-luvun puolivälissä. Harvempi suomalainen on nähnyt hänen sukuhautansa, jota pidetään Viron komeimpana hautamauseoleumina. Se sijaitsee Jõgevestessa, Valgamaalla. Tänä vuonna Valgamaa on Martin markkinoiden teemamaakunta, mutta Barclay de Tolly on muutenkin suomalaisten kannalta kiinnostava henkilö.

Barclay de Tollyn suku muutti 1600-luvulla Skotlannista Liivinmaalle, jossa suku sulautui osaksi Baltiansaksalaista aatelistoa. Michael Barclay de Tolly teki Venäjän keisarikunnan palveluksessa loistavan sotilasuran, joka huipentui Venäjän armeijan ylipäällikkyyteen. Hänen johdollaan Venäjän armeija osallistui Napoleonin lyömiseen ja Pariisin miehitykseen 1814.

Barclay de Tolly osallistui upseerina Ruotsin ja Venäjän väliseen ns. Kustaa III:n sotaan 1788–1790. Suomen sodassa 1808–1809 Barclay de Tolly toimi armeijakunnan komentajana. Hänen joukkonsa valloittivat Savon ja hyökkäsivät yli jäätyneen Pohjanlahden Uumajaan. Sodan lopussa Barclay de Tolly nimitettiin kaikkien Suomessa olleiden venäläisjoukkojen ylipäälliköksi. Vuosina 1809–1810 hän toimi myös Suomen kenraalikuvernöörinä ja sen jälkeen Venäjän sotaministerinä 1810–1812.

Barclay de Tolly avioitui 1791 Auguste von Smittenin kanssa ja samalla hänestä tuli Augusten kotitilan Jõgevesten kartanon omistaja. Terveysongelmien vuoksi Barclay de Tolly erosi armeijan palveluksesta 1815 ja vetäytyi Jõgevesteen lepäämään. Hänen terveystilansa kuitenkin heikkeni ja vuonna 1818 hän lähti hoidattamaan itseään terveyskylpylään Böömiin. Hän kuitenkin kuoli matkalla ja hänen balsamoitu ruumiinsa tuotiin Jõgevesteen.

Barclay de Tollyn leski ryhtyi rakennuttamaan Jõgevesten kartanon maille hautamauseoleumia, jonka suunnittelu tilattiin kuuluisalta arkkitehdilta Apollon Stsedriniltä. Rakennustyöt kestivät useita vuosia ja vasta 1823 Michael Barclay de Tollyn sarkofagi sijoitettiin mauseoleumiin. Hänen viereltään sai viimeisen leposijan vuonna 1827 kuollut Auguste Barclay de Tolly. Nykyään mauseoleumi toimii museona, joka on avoinna yleisölle. Jõgevestessa käyntiä voi lämpimästi suositella kaikille historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille.


Elo 5/2019