Kadri­orgin opas: Tapaamis­­paikkana Kadri­org

Kairi Tilga

Argo, 2018
Suomentanut Kaija Rytkönen

Kadri­orgin opas: Tapaamis­­paikkana Kadri­org -teoksen kansi

Kadriorgin puisto täyttää tänä vuonna 300 vuotta, puiston virallinen ”syntymäpäivä” on 22.7.2018. Juhlinta alkoi jo viime vuonna ja kiihtyy kohti kesää. Eikä ole mikään yllätys, että juhlavuodeksi julkaistiin uusi Kadriorgin opas. Itse asiassa Tallinnan kirjallisuuskeskuksessa eli Tammsaaren ja Vilden museoiden yhteenliittymässä työskentelevän Kairi Tilgan kokoama pieni opus ilmestyi neljällä eri kielellä eli viroksi ja sama teksti käännöksinä englanniksi, venäjäksi ja suomeksi. Suomennoksesta vastaa Kaija Rytkönen.

Opas on vain 62-sivuinen ja 12 cm × 21 cm:n kokoisena se mahtuu hyvin käsilaukkuun tai päällystakin taskuun. Opas on kuitenkin yllättävän kattava, sillä asialla ovat olleet parhaat voimat sekä Valtion taidemuseosta että em. kirjallisuuskeskuksesta. Pikku kirjanen kannattaa jokaisen Kadriorgiin tulijan ehdottomasti ostaa eikä se ainakaan puiston infopisteessä maksa kuin vain viisi euroa.

Kirjan alussa kerrotaan tiiviisti puiston ja Kadriorgin palatsin historia. Ne perusti Pietari Suuri ”kesämökiksi” ja tukikohdaksi itselleen vielä suuren Pohjan sodan kestäessä eli vuodesta 1718 alkaen. Puiston ja sinne rakennuttamansa palatsin Pietari nimitti puolisonsa Katariinan mukaan Jekaterinenthaliksi, mistä kehittyivät myöhemmät nimimuodot Katharinenthal ja virolaisena käännöksenä Kadriorg.

Puiston historian jälkeen esitellään kasvillisuus ja eläimet, sitten 20 nähtävyyttä ja lopuksi seitsemän patsasta/muistomerkkiä. Tyylikkään kirjasen kuvitus on tasokas, mukana on sekä uusia kuvia että vanhoja valokuvia, maalauksia ja piirroksia. Tiiviin tietopaketin täydentää vielä takakannen taskussa oleva alueen kartta. Muuten saman teoksen alkuperäinen vironkielinen versio Kadrioru teejuht: kohtumispaik Kadriorg ja englanninkielinen versio A guide to Kadriorg ilmestyivät jo viime vuonna.

Jos haluaa juhlavuoden kunniaksi tutustua syvällisemmin Kadriorgiin, niin hyvin varustetuista virolaista kirjakaupoista löytyy vielä Aleksandra Murren ja Kadi Pollin teos Kadriorg: Lossi lugu (2010) ja Karen Jagodinin ja Robert Nermanin kaupunginosaopas Jalutaja teejuht: Kadriorg (2011) ja vanhempia opuksia sitten kirjastoista.

Tapio Mäkeläinen

Elo3/2018