Keelehääling. Eesti Raadio ”Keeleminutid” 1975–1999.

Henn Saari

Eesti Keele Sihtasutus, 2004

Keelehääling. Eesti Raadio ”Keeleminutid” 1975–1999. -teoksen kansi

Kielentutkija Henn Saari (1924–1999) toimitti Viron radiossa Keeleminutid-ohjelmaa vuodesta 1969 kuolemaansa saakka. Kolmenkymmenen vuoden aikana ehti valmistua 329 ohjelmaa. Viiden ensimmäisen vuoden ohjelmien parhaat palat ilmestyivät jo vuonna 1976 kirjassa Keelehääling. Nyt teos on saanut jatkoa, uudessa kirjassa julkaistaan kaikki loput ohjelmat aikajärjestyksessä.

Lähes tuhatsivuiseen teokseen mahtuu paljon paitsi viron kielen ja kielenohjailun, myös kielipolitiikan ja Viron lähihistorian vaiheita. Kronologinen järjestys aikaisemman Keelehääling-kirjan aiheenmukaisen jaon tilalla voi tuntua näin paksussa kirjassa alkuun toivottomalta, mutta teosta lukiessa ohjelman esittämisajan mukaisen järjestyksen idea alkaa hahmottua. Keeleminutid eivät ole vain kielentutkimusta, vaan ne ovat myös elävää historiaa. Pysähtyneisyyden ajan ohjelmien sävy on aivan toisenlainen kuin myöhemmissä ohjelmissa. Perestroikan alkaminen näkyy teksteissä selvästi kovempina äänenpainoina ja vaatimuksina kansalliskielen ja kansallisen kulttuurin turvaamiseksi. Viron lähihistorian mullistukset kulminoituvat Moskovan vallankaappauspäivänä 20.8.1991 nauhoitetussa ohjelmassa. Kuukautta myöhemmin seuraavassa ohjelmassa tilanne oli jo aivan toinen.

Keelehääling on teos, jota voi suositella lämpimästi jokaiselle viron kielestä kiinnostuneelle. Henn Saari on erinomainen kertoja. Vaikka tekstit sisältävät huikean määrän kielentutkimusta ja kielitietoa, kirja ei ole mikään kuiva tietoteos. Tekstit ovat mielenkiintoisia, eläviä ja teräviä, joskus osuvuudessaan ironisiakin.

Tuula Lyytikäinen

Tuglas-seuran jäsenlehti 1/2005