Viimane kustutab tule

Rein Raud

Salv, 2018

Viimane kustutab tule -teoksen kansi

Rein Raud (s. 1961) on tunnetuimpia ja tunnustetuimpia nykyvirolaisia kirjailijoita sekä kotimaassaan että ulkomailla. Tutkijana, kääntäjänä ja yliopistomiehenäkin ansioitunut Raud on monipuolinen kirjailija, jolta on suomeksi ilmestynyt kolme teosta. Runovalikoima Lumeen hautautunut jo 1987 ja viime vuosina kaksi hänen 2010-luvun huippuromaaniaan Rekonstruktio (2012, suomennos Hannu Oittinen 2015) ja Täydellisen lauseen kuolema (2015, suomennos Hannu Oittinen 2016). Viimeksimainitun romaanin englanninkielinen käännös The Death of the Perfect Sentence on ehdolla arvostetun Dublinin kansainvälisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Lahjakkaana ja monipuolisena kirjailija tunnettu Raud yllätti sekä suuren yleisön että kriitikot julkaisemalla vuoden 2018 lopussa poliittisen jännitysromaanin, josta ei puutu tiettyä ajankohtaisuutta, mutta joka myöskin hetkittäin menee science fictionin puolelle. Rein Raudin viime vuosien kovin erilaiset romaanit kertonevat kirjailijan halusta kokeilla taitojaan erityyppisten tekstien luojana, mutta lukijalle ne ovat kyllä antaneet paljon ilon aihetta. Ja uusin romaani ehkä tuo laatukirjallisuudelle myös uusia lukijoita.

Viimane kustutab tule kertoo tavallaan Viron pääministeri Holger Tammen murhan syiden selvittelystä, mutta ehkä enemmänkin se kertoo poliitikoista, vallan(väärin)käytöstä, salaliitoista, valehtelusta ja poliittisesta pelistä. Jos nyt kuitenkin kaiken varalta unohdamme pääministerin murhan, muuten romaania lukiessa voi kuulla huolestuneen kansalaisen äänen, joka on selvästi pettynyt maansa poliitikkoihin ja jatkuvaan poliittiseen peliin.

Kirjan voi lukea myös viihdyttävänä ja mukaansa tempaavana jännitysromaanina, johon tietyt tieteisromaaneihin liittyvät seikat luovat kiinnostavaa ja yllättävää lisäsärmää. Romaanin juonta en paljasta, mutta sen verran voin kertoa, että useat kummallisetkin seikat selviävät, mutta silti kirjan lopussa lukija jää vailla vastausta useisiinkin kysymyksiinsä. Jos kyseessä olisi tavallinen jännitysromaani, viimeisen sivun teksti olisi lähes mainosmainen viittaus tulevasta jatko-osasta. Rein Raud tuskin kuitenkaan jatko-osaa kirjoittaa. Toivottavasti hän on saanut virolaiset poliitikot ja äänestäjät näin parlamenttivaalien alla pohtimaan sitä, miten äänestäjät saataisiin paremmin luottamaan omiin poliitikkoihinsa ja poliitikot pohtimaan sitä, miten he yhdessä voisivat – jopa uusia ideoita ja ratkaisuja keksien, kuten romaanin pääministeri ja hänen hallituksensa – muuttaa Viron paremmaksi ja menestyvämmäksi valtioksi.

Tapio Mäkeläinen

Elo 1/2019