Julkaistu: 27. syyskuuta 2018

Join the liveliest startup community in Europe

Katariina Suurpalo

Kun puhutaan teknologiasta, Virosta tosiaan löytyy paljon menestystarinoita. Kansalaispalvelut kokoaa digitaalisesti yhteen Suomeenkin tuotu X-road eli palveluväylä. Allekirjoitukset, veroilmoitukset ja äänestäminen hoidetaan onnistuneesti digitaalisesti. Viro pyrkii myös startup-paratiisiksi ja Tallinnaa brändataan nuorille teknologia-alan lahjakkuuksille houkuttelevaksi kaupungiksi.

Virossa onkin maan väestömäärään nähden Euroopan suurin määrä menestyneitä startupeja. Viroon myös investoidaan per capita toiseksi eniten uusien ja vaihtoehtoisten rahoitusratkaisujen kautta.

Virossa toimii tällä hetkellä n. 550 startupia, virallinen tavoite on kaksinkertaistaa niiden määrä vuoteen 2020 mennessä. Viro houkuttelee innovaatioita kuuluisan kevyen ja digitaalisen järjestelmänsä avulla: Viro on maailman ensimmäinen maa, joka tarjoaa ulkomaalaiselle digitaalisen identiteetin, yrityksen perustamiseen verkossa menee vain 15 minuuttia ja kaiken allekirjoitettavan voi hoitaa ID-kortin avulla digitaalisesti.

Osittain EU-rahoitteinen Startup Estonia on valtion hanke tulevien menestystarinoiden kasvualustaksi. Startup Estonia vahvistaa startup-ekosysteemiä mm. järjestämällä koulutuksia sekä startupeille että virolaisille sijoittajille ja houkuttelemalla myös ulkomaisia sijoituksia Viroon. Lisäksi Startup Estonia pyrkii poistamaan sääntelyä ja esteitä startupien ja sijoittajien tieltä.

Innovaatioita ja ihmisiä pyritään houkuttelemaan kaikkialta maailmasta. Virolainen Startup-viisumi on tarkoitettu erityisesti EU:n ulkopuolelta tuleville startupeille, jotta he voisivat kasvattaa ja rakentaa yhtiönsä toimintaa Virossa. Startup-viisumi auttaa myös virolaisia startupeja palkkaamaan lahjakkuuksia EU:n ulkopuolelta. Ensimmäisen vuoden aikana viisumihakemuksia on tullut lähes 700. Viro on myöntänyt startup-viisumeita 347 työntekijälle ja 184 startup-yrittäjille.

Kehitteillä on myös toinen tapa houkutella lahjakkaita nuoria maahan: erityinen viisumi diginomadeille eli ympäri maailmaa matkaaville kannettavan tietokoneen kanssa työskenteleville ihmisille. Diginomadi-viisumin ja virolaisen digitaalisen identiteetin avulla he voisivat työskennellä Virossa vuoden täysin laillisesti. Ja parhaassa tapauksessa tietenkin myös jäädä Viroon. Diginomadi-viisumin on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna. Viisumia on kehitetty läheisessä yhteistyössä yhden Viron menestyneimmistä startupeista Jobbaticalin kanssa.

Työnvälityspalvelu Jobbatical rohkaisee teknologiafirmoja ympäri maailman rekrytoimaan laajasti ja mainostaa käyttäjälleen, että taidoilla on enemmän merkitystä kuin passilla. Jobbatical myös auttaa ulkomailta rekrytoituja viisumiasioiden hoidossa.

Virolaisista startupeista eniten investointeja ovat keränneet kansainvälistä rahansiirtopalvelua tarjoava Transferwise, yli 335 miljoonaa euroa, sekä Suomessakin toimintansa aloitteleva taksisovellus Taxify, joka on kerännyt yli 150 miljoonan euron investointipotin. Taxify onkin tällä hetkellä yksi maailman nopeimmin kasvavista kyytipalveluista ja Uberin suurin kilpailija Euroopassa ja Afrikassa.

Virossa puhutaan ylpeästi Tallinnassa syntyneestä Skypestä ja maa tekee kovasti työtä ollakseen paikka, jossa tulevaisuus tehdään ja innovaatiot syntyvät.


Elo 4/2018 (10.9.2018)


Lue myös


Kieli kysymyksessä
Hannu Oittinen

Vooremaa

Viron maakuntien ja alueiden nimistä Vooremaa lukeutuu niihin, jotka säilyttävät käännöksissä alkukielisen asunsa. Sitä olisikin varsin hankala kääntää tai edes mukauttaa suomenkieliseksi, kuten…
subject

Sirje Olesk

Aino Kallas – Viron saarten kirjailija

”Suomen kirjallisuudessa Aino Kallas oli monessa mielessä erikoislaatuinen ilmiö. Hänen tuotantonsa poikkeaa lähes joka suhteessa, myös aihepiiriltään, oman aikakautensa suomalaisen kirjallisuuden valtateiltä.…
subject

Viron kielen vuosi
Renate Pajusalu

Kohteliaisuus virolaisessa kulttuurissa: sina ja teie

Kohteliaisuuden ilmaisemisen mahdollisuutta pidetään maailman kielissä universaalina ilmiönä: kaikissa kielissä on keinoja, jotka valikoidaan sen mukaisesti, kenen kanssa ja millaisessa tilanteessa kulloinkin…
subject