Kun puhutaan teknologiasta, Virosta tosiaan löytyy paljon menestystarinoita. Kansalaispalvelut kokoaa digitaalisesti yhteen Suomeenkin tuotu X-road eli palveluväylä. Allekirjoitukset, veroilmoitukset ja äänestäminen hoidetaan onnistuneesti digitaalisesti. Viro pyrkii myös startup-paratiisiksi ja Tallinnaa brändataan nuorille teknologia-alan lahjakkuuksille houkuttelevaksi kaupungiksi.

Virossa onkin maan väestömäärään nähden Euroopan suurin määrä menestyneitä startupeja. Viroon myös investoidaan per capita toiseksi eniten uusien ja vaihtoehtoisten rahoitusratkaisujen kautta.

Virossa toimii tällä hetkellä n. 550 startupia, virallinen tavoite on kaksinkertaistaa niiden määrä vuoteen 2020 mennessä. Viro houkuttelee innovaatioita kuuluisan kevyen ja digitaalisen järjestelmänsä avulla: Viro on maailman ensimmäinen maa, joka tarjoaa ulkomaalaiselle digitaalisen identiteetin, yrityksen perustamiseen verkossa menee vain 15 minuuttia ja kaiken allekirjoitettavan voi hoitaa ID-kortin avulla digitaalisesti.

Osittain EU-rahoitteinen Startup Estonia on valtion hanke tulevien menestystarinoiden kasvualustaksi. Startup Estonia vahvistaa startup-ekosysteemiä mm. järjestämällä koulutuksia sekä startupeille että virolaisille sijoittajille ja houkuttelemalla myös ulkomaisia sijoituksia Viroon. Lisäksi Startup Estonia pyrkii poistamaan sääntelyä ja esteitä startupien ja sijoittajien tieltä.

Innovaatioita ja ihmisiä pyritään houkuttelemaan kaikkialta maailmasta. Virolainen Startup-viisumi on tarkoitettu erityisesti EU:n ulkopuolelta tuleville startupeille, jotta he voisivat kasvattaa ja rakentaa yhtiönsä toimintaa Virossa. Startup-viisumi auttaa myös virolaisia startupeja palkkaamaan lahjakkuuksia EU:n ulkopuolelta. Ensimmäisen vuoden aikana viisumihakemuksia on tullut lähes 700. Viro on myöntänyt startup-viisumeita 347 työntekijälle ja 184 startup-yrittäjille.

Kehitteillä on myös toinen tapa houkutella lahjakkaita nuoria maahan: erityinen viisumi diginomadeille eli ympäri maailmaa matkaaville kannettavan tietokoneen kanssa työskenteleville ihmisille. Diginomadi-viisumin ja virolaisen digitaalisen identiteetin avulla he voisivat työskennellä Virossa vuoden täysin laillisesti. Ja parhaassa tapauksessa tietenkin myös jäädä Viroon. Diginomadi-viisumin on tarkoitus astua voimaan ensi vuonna. Viisumia on kehitetty läheisessä yhteistyössä yhden Viron menestyneimmistä startupeista Jobbaticalin kanssa.

Työnvälityspalvelu Jobbatical rohkaisee teknologiafirmoja ympäri maailman rekrytoimaan laajasti ja mainostaa käyttäjälleen, että taidoilla on enemmän merkitystä kuin passilla. Jobbatical myös auttaa ulkomailta rekrytoituja viisumiasioiden hoidossa.

Virolaisista startupeista eniten investointeja ovat keränneet kansainvälistä rahansiirtopalvelua tarjoava Transferwise, yli 335 miljoonaa euroa, sekä Suomessakin toimintansa aloitteleva taksisovellus Taxify, joka on kerännyt yli 150 miljoonan euron investointipotin. Taxify onkin tällä hetkellä yksi maailman nopeimmin kasvavista kyytipalveluista ja Uberin suurin kilpailija Euroopassa ja Afrikassa.

Virossa puhutaan ylpeästi Tallinnassa syntyneestä Skypestä ja maa tekee kovasti työtä ollakseen paikka, jossa tulevaisuus tehdään ja innovaatiot syntyvät.


Elo 4/2018 (10.9.2018)


Lue myös


Viro tänään
Markku Sippola

Talouksien ja työmarkkinoiden tango

Mistä puhutaan, kun puhutaan Suomen ja Viron työmarkkinoiden eroista? Palkoista puhuttaessa vuosina 2007–2012 maiden mediaanipalkoissa oli noin viisinkertainen ero. Vuonna 2013 reilun sadan euron hyppäys…
Lue

Varia
Maiu Juurik

Eesti- ja soomekeelsetest linnunimedest keeleõpetaja pilgu läbi

Miks just sina Maiu Juurik, Tuglase Seltsi eesti keele õpetaja, tahad kirjutada Elos linnunimedest? Kas seda ei peaks tegema Mall Hiiemäe või Erik Leibak või Kaisa Häkkinen või Jukka Hintikka?
Lue

Eestlasena Soomes
Mariliis Kuukuma

„Kes hommikuti külas käib, see asjatult ei longi“

Eesti ja soome kultuur on justkui väga sarnased, kuid oleme siiski kaks rikkalikku iseseisvat kultuuriruumi. Olen Soomes elanud pea poole oma noorest elust ning siinse kultuurikeskonnaga kohanenud. Olen…
Lue