Julkaistu: 4. tammikuuta 2016

Jussi Tupamäki – jääkiekkovalmentaja

 

Viron jääkiekkomaajoukkueen valmentajana aloitti viime keväänä suomalainen Jussi Tupamäki. Puolen vuoden Virossa olon jälkeen hän vastailee monien hämmästykseksi tiedotusvälineiden kysymyksiin sujuvalla virolla.

Tupamäki kertoo, että hänet on otettu hyvin lämpimästi vastaan. Suomalaista jääkiekko-osaamista arvostetaan Virossa suuresti. Suomenlahden etelärannoilla jääkiekko ei ole suinkaan suurin ja mahtavin laji. Paljon suositumpia ovat muun muassa koripallo ja jalkapallo. Tupamäen mukaan jääkiekko on kuitenkin Virossakin nouseva laji ja näkyvissä on uutta nostetta. Perinteitäkin jääkiekolla on, mikä näkyy muun muassa hyvissä harjoitusolosuhteissa.

Virolaisessa ja suomalaisessa valmennustyylissä on välillä suuriakin eroja. Virossa näkyy vielä osittain vanha venäläinen autoritäärinen tyyli. Tupamäki näkee kuitenkin murroksen tapahtuneen, nuoret virolaiset ovat hyvin eurooppalaisia. Myös pelaajien luonne on erilainen, virolaiset haluavat Tupamäen mukaan toimia suomalaisia vapaammin. Tupamäki ei laita virolaisia pelaajiaan tiukkoihin raameihin, sillä liika kahlitseminen ei toimi heihin. Hän uskoo, että uuteen paikkaan mennessään valmentajan on ensimmäisenä otettava selvää, millaisia ihmiset ovat. Alussa Tupamäkikin kyseli paljon ja seurasi aktiivisesti erilaisia tilanteita.

Aikuisten maajoukkueen lisäksi Tupamäki valmentaa myös alle 20-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueita. Virolaiset nuoret lahjakkuudet pelaavat paljon Suomessa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Tupamäki on tyytyväinen siihen, että nuoret tulevat mielellään edustamaan kotimaataan, joskin Venäjällä pelaavien kohdalla se on välillä olosuhteiden vuoksi vaikeaa. Maajoukkueiden lisäksi Tupamäen käsissä on valmentajien koulutus. ”Työtä ja vastuuta on paljon, mutta samalla työ on hyvin vaihtelevaa ja mielenkiintoista”, Tupamäki summaa rooliaan virolaisessa jääkiekossa.

Viron maajoukkueella on viime aikoina mennyt hyvin. Tupamäki onkin tyytyväinen tähänastisiin tuloksiin. Viro säilytti paikkansa aikuisten maailmanmestaruuskilpailuiden 1. divisioonassa ja olympiakarsinnoissa ollaan päästy toiseen vaiheeseen. ”Paljon suuria asioita on tehty, mutta isot laivat kääntyvät hitaasti”, Tupamäki toteaa. Tällä hetkellä virolaisessa jääkiekossa uusitaan rakenteita, kasvatetaan pelaajamääriä ja etsitään pelaajille paikkoja kovemmista sarjoista. Toiveissa on, että Virostakin kasvaisi Slovenian tavoin niin kutsuttu pieni suuri jääkiekkomaa. Aikaa se vaatii, mutta Tupamäki ei näe mahdottomana, että Virokin voisi tulevaisuudessa nousta maailmanmestaruuskilpailuiden pääsarjaan.

Viroon muuttaessaan Jussi Tupamäki päätti opetella myös viron kielen. Tupamäki antaa haastattelut ja hoitaa joukkueiden asiat viroksi. ”Pidän kielitaitoa myös arvostuksen osoituksena, opettelemalla paikallisen kielen osoitan, että olen hommassa tosissani.” Valmennuksen hän hoitaa ainakin vielä pääosin englanniksi, maajoukkueissa on mukana myös paljon venäjänkielisiä, englantia ymmärtävät kaikki.

Tupamäki viettää kuukaudesta noin kolme viikkoa Virossa. Suomeen hänet tuovat oman talon lisäksi myös työasiat. Haastatteluhetkellä hän on matkalla seuraamaan erään virolaispojan peliä suomalaisessa joukkueessa.

Aikaisemmin suomalaisia sarjajoukkueita valmentanut Tupamäki on tyytyväinen pestiinsä Virossa: ”Tässä työssä pääsee näkemään ja kokemaan erilaista jääkiekkoa ja uusia kulttuureja, se luo uutta syvyyttä ja tietoutta sekä elämästä että pelistä.”


Elo 1/2016