Julkaistu: 7. maaliskuuta 2018

Kymmenen Viron kauneinta kartanoa – ja vähän enemmänkin

 

Kun minulta kysellään Viron tärkeimpiä nähtävyyksiä, niin vastaus, joka kelpaa jokaiselle utelijalle, on Viron kartanot. Viro on kuuluisa kartanoistaan, monet Viron kartanoista ovat suosittuja nähtävyyksiä ja vähintäänkin useat kymmenet tuhannet suomalaiset ovat jo käyneet tutustumassa Viron kartanoihin. Esimerkiksi tulevat tuglasseuralaiset järjestivät kartanomatkoja Viroon jo ennen kuin Tuglas-seura oli edes perustettu! Ja itse olen jatkanut niiden järjestämistä jo parin vuosikymmenen ajan ensin Juhan Maisten ja sittemmin Ivar Sakkin kanssa. Koska kesällä 2018 kuitenkin järjestämme Tuglas-seuran viimeiset kartanomatkat, niin on syytä esitellä Viron kauneimmat kartanot.

Virolaisilta asiantuntijoilta saamani laskelman mukaan Viron alueella on eri aikoina ollut yhteensä noin 2000 kartanoa. Niistä noin puolesta eli tuhannesta on jäänyt joku jälki, esimerkiksi paikannimi, joku rakennus, muutama puu kartanonpuistosta tms. Näistä noin puolet eli 500 on sellaisia, joissa on joitain nähtävää merkkinä menneisyydestä. Mutta taas vain puolet eli 250 kartanoa ovat sellaisia, joissa on katsottavaa kartanobongarille tai esimerkiksi Tuglas-seuran kartanomatkalaisille. Ja lähelle tuota lukua päästäänkin, jos lasketaan yhteen kaikki ne kartanot, joihin seuran matkoilla on tutustuttu.

Mutta ne luvatut Viron 10 kauneinta kartanoa? Kauneushan on aina katsojan silmissä eli alla minun oma ja siis täysin subjektiivinen listani.

Palmse

Ensimmäinen virolainen kartanoni ja ensimmäinen virolainen kartano, joka kunnostettiin neuvostokaudella matkailunähtävyydeksi. Upea barokkityylinen päärakennus, useita eri tarkoitukseen rakennettuja ja hienosti kunnostettuja sivurakennuksia, joille on löydetty matkailun kannalta sopivaa käyttöä sekä kaunis kartanonpuisto. Palmsen kartanon alueelta löytyy majoitustilaa, ruokapaikkoja ja alueen luonnon esittelyä. Kartanoon voi tutustua opastuilla kierroksilla, siellä järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia.

Alatskivi

Alatskiven kartanon päärakennusta kutsutaan linnaksi, niin komea, pitkä, vaalea ja kauniin tornin koristama päärakennus on. Kartanoa rakennuttaessaan paroni Nolckenin mallina oli kuninkaallinen Balmoralen kesäpalatsi Skotlannissa. Ravintola, majoitustiloja, säveltäjä Eduard Tubinin museo sekä lisäksi vielä luontokeskus entisessä kartanon aittarakennuksessa.

Keila-Joa

Keila-Joan kartano on yksi niistä Viron kartanoista, joka aivan viime vuosina on kunnostettu matkailukohteeksi. Mahtava Keila-Joan putous, tyylikäs uusgoottilainen päärakennus, sivurakennukset, hotelli, ravintola, museo ja erilaiset tapahtumat, lyhyt matka Tallinnasta – täällä on olemassa kaikki.

Kiltsi

Majuri Hermann Johann von Benckendorff rakennutti 1700-luvun lopussa vanhan keskiaikaisen Kiltsin linnan muurien päälle upean puolikaarenmuotoisen kartanon, jonka omistajista kuuluisin on maailmanympäripurjehtija ja löytöretkeilijä Adam Johan von Krusenstern.

Kõue-Triigi

Eerik-Niiles Kross kunnosti vaimonsa Mary Jordanin kanssa viitisen vuotta sitten Kõue-Triigin kartanon, jonka historia ulottuu ainakin 700 vuoden päähän. Taide- ja kulttuurikeskus, ravintola ja boutique-hotelli.

Neeruti

Neerutin kartano oli puoliksi romahtanut ennen kuin uusi omistaja alkoi kunnostaa sitä vuoden 2013 tienoilla. Nyt Viron upein jugendkartano on jo ulkoa loistokunnossa.

Rakvere

Rakveren kartano ei ulkonäöltään kuuluisi Viron kauneimpien kartanoiden joukkoon, mutta koska sekä kartanon päärakennus että useat sen sivurakennukset ovat osa tasokkaan Rakveren teatterin kompleksia, niin kotikaupunginsa keskustassa sijaisteva kartano kauniine puistoineen kuuluu suosikkeihini.

Sangaste

Sangasten kartanon tyylikkäät rakennukset ovat punatiili-uusgoottiikkaa 1800-luvun jälkipuoliskolta. Sangasten linnassa on ravintola, majoitus- ja juhlatiloja. Linnan edustalla on kasvinjalostajana kuuluisaksi tulleen kreivi Friedrich Georg Magnus von Bergin muistomerkki.

Taagepera

Taageperan kartanon vuonna 1912 valmistunut päärakennus on arkkitehtuuriltaan kuin suomalaista kansallisromantiikkaa. Komea 40-metriä korkea torni ja 97 keskenään erilaista huonetta ovat tehneet kunnostetusta Taageperasta suositun juhla- ja hääpaikan.

Vihula

Hienosti kunnostettu kokonaisuus, todella monia eri rakennuksia, upea puisto, ravintola, hotelli ekoSPA-palveluineen. Erityisesti häävieraiden suosiossa!

Virossa on useita upeita kartanoiden (pää)rakennuksia, jotka ovat jo vuosikymmeniä olleet rappiolla. Erinomainen uutinen on se, että useita niistä on aivan viime vuosina ryhdytty kunnostamaan. Eli seuraavina vuosina avautuu yleisölle taas uusia upeita ja kauniita Viron kartanoita. Kannattaa odottaa!


Elo 2/2018