Julkaistu: 5. marraskuuta 2017

Viinistun taidemuseo

 

KUMU Kadriorgissa ja Lennusadam Kalamajassa sekä nyt viimeisimpänä Viron uusi kansallismuseo ERM Tartossa – kaikki Viron viime vuosien suurimpia yleisömagneetteja – myös meille suomalaisille – ja ne kaikki ovat museoita! Tämä kertoo paljon virolaisista, ja myös meistä suomalaisista.

Kaikki edellämainitut ovat suurten kaupunkien suuria museoita, mutta niiden ohella Virossa on myös monia ja monia todella upeita ja mielenkiintoisia pienempiä museoita, joita haluaisinkin lämpimästi suositella kaikille. Valitsin kymmenien joukosta vain kymmenen ja niistäkin vain yhden voin esitellä hieman perusteellisemmin. Ja tahallani ”unohdin” kaikki Tallinnan ja Tarton upeat museot.

Viinistun taidemuseo

Viinistun taidemuseo on Viron upein näyte siitä, mitä yksi yksityinen ihminen voi tehdä kulttuurin ja matkailun saralla. Jaan Manitski syntyi toisen maailmansodan aikana 1942 pienessä Viinistun kalastajakylässä, mistä hänen vanhempansa pakenivat ensin 1943 Suomeen ja 1945 Ruotsiin. Ruotsissa kasvaneesta, koulunsa käyneestä ja aikuistuneesta Jaan Manitskista tuli menestyvä liikemies ja Polar Music OY:n toisena pääomistajana Abba-yhtyeen maailmanmenestyksen ansiosta upporikas ja lopulta monimiljonääri.

Jaan Manitski istumassa

Jaan Manitski
Kuva: Mati Hiis/Õhtuleht/Scanpix

Uudelleenitsenäistyneeseen Viroon Jaan Manitski palasi uusien aikojen koitettua sekä liikemiehenä että poliitikkona. Hän osti pian mm. puolet Eesti Päevaleht -sanomalehdestä ja toimi Viron ulkoministerinä 1992.

Jaan Manitskin yksi harrastus on jo vuosikymmeniä ollut virolaisen taiteen kerääminen. Vuonna 2003 hän avasi entisen Viinistun kalastuskolhoosin kunnostetussa kylmiössä oman taidemuseonsa, joka kokoelmiin kuuluu edustava noin 1 000 taideteoksen kokoelma: Viron alueella vaikuttaneiden baltiansaksalaisten taidemaalarien töistä aina virolaisen nykytaiteeseen saakka.

Viinistun entisen kalastajakolhoosin muissa kunnostetuissa rakennuksissa järjestetään lähinnä kesäisin mielenkiintoisia teatteriesityksiä, konsertteja ja vaihtuvia taidenäyttelyitä. Viinistussa on myös hotelli, ravintola, konferenssikeskus ja vierasvenesatama, joten suomalainen matkailija pystyy viipymään täällä pidempääkin, mitä mm. taidemuseon laajaan ja todella tasokkaaseen kokoelmaan perusteellisempi tutustuminen vaatiikin. Viinistusta pääsee myös kätevästi vierailemaan läheisellä Mohnin majakkasaarella.

Viinistulaisilla oli vuosisatojen ajan ns. seprakaupan ansioista tiiviit suhteet Suomeen ja apua tältä alueelta saimme myös silloin kuin jano oli meillä suurin eli Suomen kieltolain aikana.


Muut yhdeksän mielenkiintoista pikkumuseota eri puolilta Viroa

Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum
Järvakandin Lasimuseo
Kaalin vierailukeskus ja meteorimuseo
Kolkjan vanhauskoisten museo
Kondase Keskus
Lydia Koidulan kotimuseo
Porkuni Paemuuseum
Seto talumuuseum
Viron Rautatiemuseo


Elo 5/2017