Julkaistu: 16. maaliskuuta 2016

Nyrkin ja Leninin välistä löytyy uskomattomien patsaiden maa

 
Martin markkinoiden hanhi

Kukaan ei tiedä Virosta löytyvien patsaiden määrää, sillä valtakunnallista rekisteriä ei ole. Virumaalla patsaita ja muistomerkkejä on kuitenkin lähes tuhat. Patsaiden ystävät Mait Sepp ja Heiki Koov ovat laskeneet ne. Ehkä Virumaan patsaissa tosiaan on jotain erityistä, joka innostaa tutkimaan. Sepp pitää Lüganusella sijaitsevaa vapaussodan muistomerkkiä ainutlaatuisena. Se on Viron räjäytetyin patsas. Koovin mukaan Länsi-Virumaalta löytyy viisi Eduard Vilden patsasta ja muistomerkkiä. Jakob Liiville ja Kreutzwaldille pystytetty neljä patsasta.

Virumaan patsaiden surrealismi alkaa Narvasta, Hermannin linnoituksesta, jossa ihmisiä tervehtii Lenin, patsas, joka lähes joka paikassa on viety kaatopaikalle. Kaupungin rajalla sähkölaitoksen luona seisoo lintumies osoittamassa, että sähkö antaa siivet. Koiranleuat ovat ristineet sen Batman-patsaaksi. Kolmannen maailmantähden, Michael Jacksonin löytää Kadrinasta, jossa erään putkifirman porteilla seisova putkista tehty mies näyttää hattuineen ja kiharine hiuksineen ihan popin kuninkaalta.

Tapalla pylvään päähän on pantu höyryveturi, Kadrinassa on hevospatsas osoittamassa hevosvoimaa. Haljalassa patsaaksi on muutettu Länsi-Virumaan ensimmäiset liikennevalot. Ne eivät olleet suinkaan maakunnan pääkaupungissa Rakveressä vaan Neuvostoviron suurimmassa kolhoosissa. Kohtla-Järvellä pylvään päälle on asetettu vaunu, jossa kuljetettiin palavaakiveä. Avinurmesta löytyy veturi, vaunu ja 100 metriä kiskoja. Narvan lähistöllä komeilee tankki. Rakveressä on patsas pyörällä ajavasta Arvo Pärtistä.

Monilla patsailla katsotaan olevan mystistä vaikutusta miesten potenssiin ja naisten hedelmällisyyteen. Kymmenen vuotta Avinurmessa olleen kyläläisten puusta tekemän Kalevipojan sukukalleudet olivat koko ajan koristeltuina. Mõdrikulla on oripatsas, joka on pystytetty Aleksanteri I:n ja Napoleonin sotien muistoksi 1800-luvun alussa. Kansan parissa siitä puhutaan kuitenkin miehisyyden symbolina, orin sukuelimeen oman nimen raaputtamisen sanotaan nostavan potenssia.

Iso potenssivarasto on myös Tauno Kangron Rakveren härkä, jonka kiveksiä nuoret parit tuodaan silittämään. Eräänä pääsiäisenä joku värjäsi kivekset punaiseksi eikä värin poistaminen ollut ihan helppo tehtävä. Härän mahan alla oleva karvatukko on metallivarkaiden keskuudessa yhtä arvokas kuin Tallinnassa sijaitseva Jaan Koortin vuohipatsas.

Otsikossa mainittu kolmemetrinen nyrkki on eräässä pikkukylässä kuitenkin vain siitä syystä, että kyläläiset eivät keksineet kaadetulle puulle järkevämpää käyttöä kuin veistää siitä patsas.


Elo 2/2016