Julkaistu: 21. toukokuuta 2020

Trolla-tossut – Viron Reinot

 

Oletko käynyt kylässä virolaisessa kodissa? Kun otat ulkokengät pois, isäntäväki tarjoaa sinulle eurooppalaiseen tapaan vierastossuja jalkaan. Melko harvassa maassa ollaan sukkasillaan kuten meillä Suomessa on tapana. Vaikka Virossa ei voi opiskella jalkineiden valmistamista, siellä on pitkät perinteet erilaisten huopa- ja nahkatossujen valmistamisessa.

Viime vuosisadan alkupuolella Vastseliinassa asui suutari Peeter, joka oli tunnettu korkealaatuisesta ja tarkasta työnjäljestään. Hänellä oli uskollinen asiakaskunta, joka tuli pitkänkin matkan takaa tilaamaan kenkäparin. Asiakkaat tiesivät, että heidän kenkänsä valmistetaan huolellisesti hyvistä raaka-aineista ja että Peeterin valmistamat kengät kestävät kovaakin kulutusta. Peeterin lapsenlapsi Rait aloitti vuonna 1993 jalkineiden valmistuksen Võrussa, vain reilun 20 kilometrin päässä isoisän alkuperäiseltä verstaalta. Rait päätti pitää kiinni isoisänsä korkeasta työmoraalista ja pyrki jatkamaan käsintehtyjen jalkineiden valmistamista muuttotappiosta kärsivällä alueella.

Etelä-Virossa valmistuu nykyisin laaja valikoima voimistelutossuja, sandaaleja, erilaisia tohveleita, jalkatukia, pohjallisia ja ulkojalkineita. Võrulaisen tossutuotannon kansainvälinen hittituote on ollut HipHop-voimistelutossut, joita myydään Viron lisäksi Suomessa, Ruotsissa, Latviassa ja Liettuassa.

Voimistelutossuista syntyi brändi OmaKing, joka laajeni hiljalleen tossuista sandaaleihin ja työkenkiin. OmaKing-tuotteet tunnetaan hyvästä istuvuudesta ja kestävyydestä. Trolla-aamutossu on võrulainen klassikko, jota on valmistettu jotakuinkin samanlaisena viimeiset 20 vuotta. Trolla-tossut tunnistaa ruudullisesta ulkoasusta ja niiden lampaanvillaisesta sisävuorista, jonka yläosa on käännetty ulospäin. Trolla onkin virolainen versio suomalaisista Reinoista, ne löytyvät lähes jokaisesta virolaisesta kodista.

Osa asiakkaista alkoi kuitenkin kaivata tuttujen ja perinteisten tuotteiden rinnalle trendikkäämpiä jalkineita. Vuonna 2017 syntyi uusi brändi TOKU, jonka tuotteiden tehtävänä on etsiä ja löytää uusia kohderyhmiä.

TOKU-sarja on ollut tuotannossa vasta kolme vuotta, ja sen suosituin tuote on takaa auki oleva Brussels-tohveli, joka suunniteltiin alun perin hieman laiskanpuoleisille käyttäjille. Tohvelit on helppo sujauttaa jalkaan ilman kumartumisia tai kenkälusikkaa.

Tuotannossa jokainen jalkineen valmistuksessa mukana ollut työntekijä on yhtä tärkeä, sillä laadukas kokonaisuus syntyy onnistuneista osista. Jotta tekijät voivat olla tuotteestaan aidosti ylpeitä, se edellyttää, että kaikki työvaiheet on tehty mahdollisimman hyvin. Tärkeää on myös se, että tuotteet valmistetaan kestämään aikaa ja käyttöä. Võrussa suositaankin kausi- ja pintamuodin sijasta ns. slow fashionia. On tärkeää tietää, miten, missä ja miksi tuote on valmistettu ja kuka sen on valmistanut. Jokainen TOKU-tossu on valmistettu Võrussa, huolella ja rakkaudella.

Tämän päivän tärkein myyntikanava on nettikauppa, jonka ahkerimmat ostajat löytyvät Viron lisäksi Latviasta ja Suomesta. Nettikaupan lisäksi võrulaisia jalkineita voi löytää virolaisia käsitöitä myyvistä pikkuliikkeistä ja Tallinnan Lennart Meri -lentoasemalta. Nimikkokauppa löytyy Tallinnan Telliskivestä, myös Kaubamajat Tallinnassa ja Tartossa myyvät Võrussa valmistettuja tossuja. Tuglas-seuran jäsenillä ja kaikilla muilla suomalaisilla on oiva mahdollisuus hankkia omat TOKU-tossunsa marraskuun Martin markkinoiden Design-parvelta, jonne võrulaiset tossunvalmistajat saapuvat syksyllä ensimmäistä kertaa.

Aamutossujen tärkein ominaisuus on se, että ne istuvat, ja että ne ovat mukavat ja lämpimät, ikään kuin et huomaisikaan, että sinulla on tossut jalassa. Võrulaiset tossut ovat tyyliltään kansainvälistä minimalismia, joka tuntuu sopivan ostajalle kuin ostajalle. Erityisesti TOKU-tuoteperheen kohderyhmäksi mietittiin alun perin nuoria aikuisia, jotka arvostavat kestävää kehitystä ja minimalistista muotokieltä, mutta tossujen ostajakunta on ollut tekijöilleen iloinen yllätys. ”Tyypillistä asiakasta ei oikeastaan ole olemassa. Ostajat arvostavat virolaista muotoilua ja jalkineidemme mukavuutta. Saman tuotteen voi ostaa yhtä lailla nuori hipsteri kuin isoäiti, joka saattaa ostaa mukavat kotitossut niin itselle kuin koko perheelle”, kertoo TOKU-tuoteperheen suunnittelija Piibe Tomp. Hän voitti Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon Viron design-palkintojen gaalassa vuonna 2018. TOKU on myös kerännyt useita brändipalkintoja yhdessä virolaisen Hmmm Creative Studion kanssa.

Võrussa valmistetut tossut ja tohvelit valmistetaan parhaita mahdollisia materiaaleja käyttäen. Nahkaa, villaa ja kangasta kuluu melkoisesti, sillä pelkästään TOKU-tohveleita valmistuu vuodessa yli 5 000 paria. Võrussa kenkäteollisuus työllistää 50 henkilöä, joten alaa voidaan pitää merkittävänä elinkeinona alle 12 000 asukkaan kaupungissa.

Kun viime vuoden loppupuolella Suomen kansallistohveleiden Reinojen ja Ainojen tarina oli loppumassa, päätti Finlayson pelastaa tuotemerkin. Suomalaisen kenkätuotannon jatkuminen edellytti kuitenkin tuotannon siirtämistä Italiaan. Virolaiset suosivat mielellään kotimaisia tuotteita, mikä onkin ensimmäinen edellytys tuotannon säilymiselle Virossa. Tuotteen menestyminen nyt ja tulevaisuudessa kulminoituu omaperäisyyteen ja korkeaan laatuun yhdistettynä kestävän kehityksen arvoihin. TOKU-tossut ovat vasta matkansa alussa, ne ovat klassikkoainesta aamutossujen kansainvälisessä luokassa.


Elo 3/2020