Julkaistu: 13. syyskuuta 2018

Muotiguru Tiina Talumees

 

Muotisuunnittelija, jolta tilataan 27 iltapukua Viron presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle ei ole ihan kuka tahansa suunnittelija. Tilauksien määrä kertoo arvostuksesta ja luottamuksesta maassa, jossa asiakkaalla on vara valita suosikkinsa useiden muotisuunnittelijoiden joukosta.

Tiina Talumees on suunnittelija, jonka nimen tuntee jokainen virolainen, olipa kiinnostunut muodista tai ei. Hänen käsistään syntyy kaksi mallistoa keväisin ja syksyisin, tämän lisäksi hänen studiossaan tehdään paljon tilauspukuja. Kesäisin studiolla valmistuu useammalle morsiamelle se unelmien hääpuku, joka on viimeistä ommelta myöten mietitty kokonaisuus.

TIINA by Tiina Talumees on jokanaisen kokoelma, josta löytyy naisellisia vaatteita arkikäyttöön. Talumees seuraa kaduilla liikkuessaan naisten pukeutumista ja miettii usein kokonaisuuksia. Hän saattaa miettiä, olisiko jokin pieni lisä, joka saattaisi täydentää kokonaisuuden vielä paremmaksi.

”Muotisuunnittelijana minua kiinnostaa erityisesti vaatteiden leikkaukset ja istuvuus”, kertoo Talumees studiollaan kauniiden pitsien keskellä. Vaatteiden kankaat tulevat pääasiassa Italiasta. Talumees suunnittelee myös jonkin verran kankaiden printtejä itse, tästä hyvänä esimerkkinä on Viron satavuotisjuhliin valmistuneet ruiskukkakuvioiset kankaat. ”Printtien suunnittelutyö on kiinnostavaa, mutta hankin tuota itse suunnittelemaani kangasta vain muutamia metrejä. Kankaasta valmistuu enintään kaksi mekkoa. Ihmisethän odottavat minulta uniikkeja vaatteita, jotka eivät kävele heti ensimmäisessä kadunkulmassa vastaan.”

Tiina Talumees Couture
Tiina Talumees Couture
Tiina Talumees Couture

Tiina Talumees Couture -mallisto koostuu yksilöllisistä vaatteista. Mallistolla on aina jokin teema. Tiina Talumees löi nimensä Viron muotimaailmaan ensimmäisellä mallistollaan, joka oli samalla hänen diplomityönsä taidekorkeakoulussa. Kun hän tekee perinteisen ja naisellisen kauniin malliston, puvut viedään yleensä käsistä. Tiina ei kuitenkaan päästä itseään tai yleisöään niin helpolla. ”Edellissyksynä halusin leikitellä hieman sukupuolirooleilla ja annoin mallistolleni nimeksi FE MALE, hauska nimileikki, josta voi löytää erilaisia sisältöjä.” Näytöksessä miehet esittelivät naisille suunniteltuja mekkoja. Mallisto sai paljon huomiota ja kehuja osakseen, mutta sen myynti kävi huomattavasti hitaammin kuin yleensä. ”Olen feministi. En voi ymmärtää, että mies valitsee naisellensa vaatteet, mikä edelleen on hyvin tavallista, myös omalla studiollani. Kysehän on siitä, että nainen ilmentää vaatteillaan sitä sisäistä tunnetta, jota hän haluaa ilmentää ja jonka hän haluaa tehdä näkyväksi. Nainen ei ole miehen puettava nukke.”

Avaat vaatekaapin ja huomaat, ettei sinulla ole mitään päälle pantavaa. Tämä tunne on niin tuttu jokaiselle naiselle. Mikä on se tilanne, jossa ajattelet näin, kysyy Tiina Talumees. ”Oletko menossa töihin vai juhliin? Kun asiakas tulee studiolleni, kyse on juuri tästä. Tilausvaatteiden ostajat ovat omia tarpeitaan tarkkaan analysoivia asiakkaita. He haluavat vaatteiltaan laatua ja istuvuutta. He haluavat, että vaatteita voi käyttää useita vuosia. Nykylapset syntyvät yltäkylläiseen maailmaan, Virossakin on yhä edelleen neuvostoajan jälkeistä ostoahmimista, eli ostetaan asioita ja tavaroita, joita ei välttämättä tarvita. Onneksi ostajien tietoisuus kasvaa kuitenkin koko ajan”, Talumees toteaa.

Keskustelemme pitkään muodin ja tyylin filosofiasta. Muodissa yhdistyvät kulloisessakin ajassa kiinni olevat taidesuuntaukset ja bisnes. Vaatteet suunnitellaan kuitenkin käytettäväksi, minkä vuoksi taiteen osuutta muodissa helposti väheksytään. Tyyli taas ei ole tässä hetkessä kiinni, se perustuu enemmänkin elämäntyyliin ja tiettyihin mieltymyksiin, jotka voivat olla tuulahduksia menneiltä aikakausilta. ”Studiooni tulevat asiakkaat ovat tietoisia juuri minun tyylistäni. Se, joka ei pidä tyylistäni, se etsii toisen muotisuunnittelijan. On tärkeää olla rehellinen sekä itselleen että asiakkaalleen. En voi tehdä asiakkaalleni vaatetta, joka mielestäni ei sovi hänelle, vaikka hän kuinka haluaisi. Asiakkaan ja muotisuunnittelijan välillä on valittava luottamus, jonka päämääränä on täydellinen vaate.”


Elo 4/2018 (10.9.2018)