Julkaistu: 13. huhtikuuta 2022

Sanakirjat auttavat oppimaan viroa

 

Sanakirjat ovat verraton apu jokaisen vieraan kielen opiskelussa. Monet viron kielen sanakirjoista löytyvät Eesti Keele Instituutin sivuilta (portaal.eki.ee/sonaraamatud.html). Suomi–viro-sanakirja (www.eki.ee/dict/fie/) ja viro–suomi-sanakirja (www.eki.ee/dict/efi/) sisältävät käännösten lisäksi myös esimerkkilauseita sanan käytöstä sekä sanan tärkeimmät taivutusmuodot (viro–suomi-sanakirjassa niiden näkemiseksi klikataan vihreässä ympyrässä olevaa M-kirjainta).

Suomalaiselle kielenoppijalle on suurta apua siitä, että viro–suomi-sanakirjan hakukenttään voi kirjoittaa joko suomalaisittain verbin da-infinitiivin tai virolaisittain ma-infinitiivin, ja sanakirja muuntaa sen viron verbien perusmuotoon, ma-infinitiiviin.

Suurta apua on myös siitä, että sanakirja kääntää sanaliitosta koostuvia ilmaisu- ja partikkeliverbejä. Esimerkiksi KOKKU SAAMA tai MAHA KIRJUTAMA.

Kielenoppijaa auttavat myös vironkieliset verkkosanakirjat Keeleõppija Sõnaveeb (sonaveeb.ee/lite) ja Sõnaveeb (sonaveeb.ee).

Keeleõppija Sõnaveeb -sanakirjassa on n. 5 000 tavallisinta sanaa. Ne on selitetty yksinkertaisesti, ja niistä on annettu esimerkkilauseita. Merkityksen havainnollistamiseksi joihinkin sanoihin on lisätty kuva. Jos sanaa ei ole Keeleõppija Sõnaveeb -sanakirjan valikossa, käyttäjä ohjataan tekemään haku Sõnaveebistä.

Sekä Keeleõppija Sõnaveeb -sanakirjassa että Sõnaveeb-sanakirjassa on
1) sanan selitys/selityksiä ja esimerkkilauseita
2) kysymys tai kysymyksiä, joista ilmenee, mitä kieliopillista muotoa sana vaatii sen yhteydessä esiintyviltä sanoilta. Esimerkiksi TÄNAMA keda/mida?, mille eest?, mida tegemast?
3) sanan taivutusmuodot – kun klikkaa kohtaa NÄITA TABELINA, sanan kaikki taivutusmuodot tulevat näkyviin
4) ns. naapurisanat – tästä kohdasta näkee, millaisten sanojen kanssa tai millaisissa ilmaisuissa haettua sanaa voi käyttää.
5) sanan kytkökset – tästä kohdasta näkee, mitä muita muotoja sanasta voi muodostaa. Esimerkiksi HEA: komparatiivi PAREM, superlatiivi KÕIGE PAREM, PARIM.
6) sanaliitot, joissa sana voi esiintyä. Tästä kohdasta on paljon hyötyä ilmaisu- ja partikkeliverbien oppimisessa.

Keeleõppija Sõnaveeb -sanakirjassa on lisäksi
1) opetuskommentteja, esimerkiksi sanasta PALJU: Küsimuses KUI PALJU võib sõna kui ära jätta ning küsida „Palju see raamat maksab?“
2) yhdyssanat, joita haettavan sanan avulla voi muodostaa. Esimerkkinä sana LINN: kesklinn, kodulinn, pealinn, südalinn, vanalinn, äärelinn, linnaosa, linnapea

Verkon tarjoamien lauseiden suhteen on oltava tarkkana, sillä ne valikoituvat automaattisesti ja saattavat sisältää virheitä.

Ihmisäänellä luetun sanan ja taivutuksen äänneasun kuulee klikkaamalla sanan perässä olevaa kaiuttimen kuvaa. Keeleõppija Sõnaveeb -sanakirjassa on myös robotin lukemia näytteitä.

Nykyaikaisten verkkosanakirjojen käyttö on helppoa ja vaivatonta, ja niistä on kielenoppijalle paljon apua.

Esittelyvideo Nõuanded keeleõppeks. Keeleõppija Sõnaveeb: www.youtube.com

Suomennos Tuija Kokko
Elo 2/2022