Julkaistu: 10. maaliskuuta 2016

Toosikannun villieläinpuisto

 

Lapsuudesta alkaen lempiohjelmiani televisiossa ovat olleet luontodokumentit. Voisi kai sanoa, että koko elämäni ajan olen haaveillut pääseväni jeepin tai pienen kuorma-auton avolavalla Afrikan savanneille ihailemaan leijonia, kirahveja, seeproja ja norsuja niiden luonnollisessa eläinympäristössä. Ja haaveilen yhä! Monta askelmaa lähemmäksi haaveeni toteutumista pääsin kuitenkin viime kesänä, en Afrikassa, vaan Toosikannun villieläinpuistossa Raplamaalla Keski-Virossa.

Toosikannun villieläinpuiston kokonaispinta-ala on lähes 10 km2. Puiston aidan ympäröimältä alueelta on karkotettu kaikki suurpedot, ja siksi siellä viihtyvät erinomaisesti niin hirvet, villisiat, metsäkauriit, jänikset kuin oravatkin, jotka ovat varsin pelottomia eivätkä hirveästi arastele ihmisiä. Eläimet asustavat kuitenkin vapaassa luonnossa ja luonnonolosuhteissa ja ihmiset sekaantuvat vain minimaalisesti niiden elämään. Latviasta on puistoon vielä tuotu saksanhirviä eli isokauriita. Näitä myös punahirvi-nimelläkin tunnettuja upeita otuksia on puiston erillisessä hirviaitauksessa 64 ja koko puiston alueella 163 yksilöä.

Toosikannun asiantunteva henkilökunta järjestää kiinnostuneille aamuvarhaisella tai iltamyöhällä eläinpuistoon jeepein tai pienillä kuorma-autoilla tehtäviä safareita, joiden aikana voi helposti nähdä mm. hirviä, villisikoja ja saksanhirviä. Oppaat myös kertovat eläimistä ja niiden elintavoista. Itse tein oppaan kanssa jeepillä vajaan tunnin kierroksen keskellä päivää viime kesänä. Tuon kierroksen aikana näimme kaksi kertaa isokauriita, hirviä ja villisikoja ja kerran metsäkauriita. Ja en edes tiedä, olisiko tunne ollut upeampi, jos olisin nähnyt niitä leijonia ja kirahveja!

Toosikannussa on myös näkötorneja ja piilokojuja villieläinten tarkkailua ja kuvaamista varten. Lintutorneista voi tiirailla myös alueella asustavia kurkia, mustahaikaroita, pöllöjä ja kotkia.

Toosikannussa on monentasoista majoitustilaa, riistaruokiin erikoistunut ravintola, useita erilaisia saunoja sekä erilaisia kokous- ja seminaaritiloja. Lisäksi siellä voi harrastaa ampumaradoilla ampumaurheilua tai jousiammuntaa, vuokrata kanootteja, moottorikelkkoja tai mönkijöitä sekä tehdä niillä tai hevoskärryillä oppaan johdolla retkiä puiston alueelle. Siellä järjestetään myös metsästysretkiä. Toosikannussa voi heittää kirvestä tai tikkaa, kalastaa ja pelata biljardia tai koronaa.


Elo 2/2016