Julkaistu: 20. maaliskuuta 2020

Virolaista pikaruokaa

 

Siinä, kun suomalaisen lounasarkeen kuuluvat laatikot, ovat pelmenit oleellinen osa virolaisperheiden ruokavaliosta.

Näin talviaikaan niitä on mukava ostaa kotiin viemiseksi, koska niitä myydään pakasteena. Edullisemmat maksavat alle kolme euroa kilo eli pakettien hinnat saattavat olla alle kaksi euroa.

Tieto vuodelta 2004 kertoo, että kuukaudessa niitä syödään Virossa 1000 tonnia eli miljoona kiloa. Se tarkoittaa, että jokainen virolainen syö joka kuukausi noin kilon pelmenejä.

Kauppojen valikoimaa tarkkaillessa vaikuttaa siltä, että vauhti vain kasvaa. Uusia tuotteita tulee lisää ja ravintoloissakin ne ovat suosittuja.

Pelmenit ovat todennäköisesti peräisin Kiinasta, josta ne ovat suomalais-ugrilaisten udmurttien kautta kulkeutuneet Itä-Eurooppaan. Jokainen niitä valmistava kansa pitää tietenkin omaa reseptiään oikeana. Kiinalaisten wonton, italialaisten ravioli ja osa keski-eurooppalaisista knöödeleistäkin ovat kaikki pieniä taikinanyyttejä, joiden sisältä voi löytyä erilaisia täytteitä. Englanniksi nimi on dumpling.

Tyypillisin Virossa syötävä pelmeni (viroksi pelmeen) on jauhelihatäytteinen. Kauppojen pakasteessa ovat edustettuna monet eri valmistajat. Täytteinä on kasviksia, kanaa, kalaa, lammasta, nautaa, kalkkunaa, sieniä ja valikoima kasvaa koko ajan. Myös kokojyväviljasta tehtyjä on myynnissä.

Tavallisesti pelmenit keitetään vedessä tai lihaliemessä. Ne lisätään kiehuvaan liemeen ja hetken perästä ne nousevat pinnalle. Muutaman minuutin keittämisen jälkeen ne ovat kypsiä. Ne voi syödä sellaisenaan ja lisätä kastikkeeksi hapankermaa, jonka voi maustaa esimerkiksi yrteillä tai sinapilla.

Taitavammat voivat paistaa jäiset pelmenit runsaassa rasvassa ruskeiksi ja rapeiksi. Niitä voi syödä dipaten erilaisiin kastikkeisiin. Nämä, praetud pelmeenid, ovat melko yleinen ruoka virolaisissa olutravintoloissa, ruokailuvälineenä on cocktail-tikku.

Keitettyjen pelmenien joukkoon voi lisätä pakastevihanneksia ja näin syntyy nopea keitto. Ja vaihtelua ruokavalioon saa, kun kaataa keitetyt pelmenit uunivuokaan, lisää niiden päälle tomaatti- tai sienikastiketta ja juustoraastetta sekä ruskistaa vuoan uunissa.

Jokainen voi toki tehdä myös itse pelmeneitä. Taikina syntyy vehnäjauhoista, kananmunasta ja vedestä. Perinteisesti parhaaksi täytteeksi pidetään jauhelihaa, jossa on kolmea lajia lihaa eli sikaa, nautaa ja lammasta. Valmiiksi tehdyt pelmenit voi myös pakastaa pellin tai tarjottimen päällä ja laittaa vasta erikseen jäätyneinä pussiin tai rasiaan.

Kastikkeeksi sopii edellä mainitun hapankerman (hapukoor tai smetana) lisäksi myös majoneesi. Niidenkin valikoima on Virossa yhtä suuri kuin pelmeneillä.

Muutama pelmenipakkaus kotipakasteessa varmistaa, että pikaruoka-annos virolaiseen tapaan valmistuu nopeasti.


Elo 1/2020