Julkaistu: 30. tammikuuta 2018

Ehdotuksia Viron ystävän juhla­pöytään

 

Ruokakirjailija Lia Virkus on koonnut Viron ystäville ehdotuksia syntymäpäiväpöytään. Kokeile yhtä tai useampaa, kutsu kaverit kylään tai järjestä herkkuhetki työpaikallasi.

Mustikkainen raejuustokakku ruisleipäpohjalla

12 palaa
Valmistusaika: 30 minuuttia + yön yli jääkaapissa

Monet sekä virolaiset että suomalaiset pakastimet pullistelevat vielä kesän jäljiltä mustikoista. Tämä virolainen mustikkakku sisältää paljon meille molemmille tuttuja makuja.

Ruisleipäpohja:
150 g pehmeää tummaa ruisleipää (esim. saaristolaisleipää)
50 g voita
2 rkl sokeria

Täyte:
4 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
400 g raejuustoa
300 g pehmeää rahkaa
2dl + 0,5 dl mustikoita
5 tl liivatejauhetta + 5 rkl vettä tai mehua
Koristeluun pieniä marenkeja ja mustikoita

Murenna leipä monitoimikoneessa. Sulata pannulla voi ja sokeri, sekoita joukkoon murennettu leipä ja paahda pari minuuttia samalla sekoittaen. Kaada leipäseos leivinpaperilla vuorattuun halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan, painele lusikalla tasaiseksi. Laita vuoka täytteen valmistamisen ajaksi jääkaappiin. Survo 0,5 dl mustikoita ja 0,5 dl sokeria. Vaahdota kermavaahto ja vaniljasokeri. Sekoita mukaan varovasti rahka, valutettu raejuusto ja loput marjat (älä sulata jäisiä marjoja). Laita liivate veteen turpoamaan viideksi minuutiksi ja liota sitten kuumavesihauteessa sekoittaen. Anna liivateseoksen jäähtyä ja lisää se nopeasti sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan leipäpohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin ja anna jähmettyä yön yli. Korsitele pienillä marengeilla ja mustikoilla.

raejuustokakku

Kuva: Jaan Heinmaa


kilohailisalaatti

Kuva: Jaan Heinmaa

Kilohailisalaatti

4 annosta
Valmistuaika: 40 minuuttia + 1 tunti punajuuren paistamiseen uunissa

Virolaisen sananlaskun mukaan suu täynnä suolaista on parempi kuin maha täynnä makeaa. Tässä salaatissa yhdistyvät suolainen kilohaili, mieto peruna, makea punajuuri ja etikkainen kurkku. Tuloksena saa vatsan täyteen suolaista! Kilohailisalaatti on varma valinta, se sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan.

100 g maustekilohailia tai anjovisfileitä
100 g babypinaattia tai rukolaa
3 keitettyä munaa
3 keitettyä kuorimatonta perunaa
2–3 dl marinoituja minikurkkuja
2 pientä punajuurta
2 pientä punasipulia

Marinadi:
1,5 dl omena- tai valkoviinietikkaa
1 dl rapsiöljyä
2 rkl sokeria
suolaa

Kuori sipulit, pilko ne ohuiksi renkaiksi ja pane purkkiin. Sekoita marinadi ja kaada sipulien päälle. Anna seistä vähintään 2 tuntia. Kääri pestyt punajuuret omiin folioihinsa ja paista uunissa 200 asteessa tunnin. Anna jäähtyä ja kuori. Leikkaa perunat lohkoiksi ja levitä uunipannulle. Lisää perunoiden päälle öljyä, merisuolaa ja yrttejä. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes perunat saavat kauniin värin. Leikkaa munat neljäksi lohkoksi ja viipaloi punajuuret. Lado pestyt salaatinlehdet, punajuuret, lämpimät uuniperunat ja kurkut tarjoiluvadille. Asettele salaatin päälle kilohailifileet, munat ja sipulit. Sirottele mustapippuria ja koristele tuoreella tillillä.


Kilohailipiirakat

16 kpl

Virolaisen keittiön klassikko! Ilman kilohailipiirakoita on vaikea pitää juhlia. Vastustamattomat piirakat ovat uunituoreina päältä rapeita ja sisältä niin ihanan mehukkaita.

400 g pakastettuja lehtitaikinalevyjä tai itsetehtyä hiivalehtitaikinaa
200 g sulatejuustoa
160 g mausteisia kilohailifileitä tai anjovisfileitä
4 kovaksi keitettyä munaa
1 muna voiteluun
tuoretta tilliä koristeluun

Ota lehtitaikinalevyt jääkaappiin sulamaan 4–5 tuntia ennen piirakoiden valmistusta. Laita yksi levy jauhotetulle pöydälle ja kauli hieman pidemmäksi. Jaa taikinalevy neljäksi neliöksi ja aseta leivinpaperille uunipannulle. Leikkaa munat neljäksi lohkoksi. Sivele sulatejuustoa taikinaneliöille, laita kaksi kilohailifiletta neliön vastakkaisiin nurkkiin ja aseta munalohko niiden väliin. Nosta vapaat nurkat munalohkon päälle. Tee samoin myös muille taikinanelöille. Sivele piirakoiden ulkoreunat munalla ja paista uunissa kiertoilmalla 200 asteessa 8–10 minuuttia tai kunnes piirakat ovat kauniin kullankeltaiset. Koristele tuoreella tillillä.

Virossa kilohailipiirakoihin käytetään hiivalehtitaikinaa. Voit valmistaa taikinan seuraavan ohjeen mukaan
4–5 dl jauhoa
15 g tuoretta hiivaa
1,5 dl maitoa
1 suuri muna
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
200 g voita
voiteluun munaa ja kaulimiseen jauhoja

kilohailipiirakoita

Kuva: Jaan Heinmaa


Elo 1/2018