Julkaistu: 15. syyskuuta 2017

Omena-marsipaani­piirakka

 

Syksyllä pääsemme taas nauttimaan kotimaisista omenoista, niistä voi tehdä vaikkapa sitruunalla maustetun omena-marsipaanipiirakan. Tämä herkku sopii erityisesti kahvin kanssa nautittavaksi. Piirakan voi myös pakastaa.

Kuva: Jaan Heinmaa

Omena-marsipaani­piirakka

28 palaa

Pohja:
3 dl speltti- tai vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
125 g kylmää voita
2 rkl puristettua sitruunamehua

Täyte:
200 g manteli-marsipaanimassaa
100 g huoneenlämpöistä voita
1 sitruunan kuori raastettuna
4 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3–4 isoa omenaa (500 g)

Kuorrute:
1 dl tomusokeria
0,5–1 tl vettä

Pohja:
Mittaa jauhot ja sokeri monitoimikoneeseen, lisää kylmä voi kuutioina ja sekoita murotaikinaksi. Voit tehdä taikinan myös perinteiseen tapaan nyppimällä. Lisää sitruunamehu ja sekoita hyvin. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun 20 × 30 cm vuokaan. Tee haarukalla taikinaan reikiä ja laita vielä 30 minuutiksi kylmään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja esikypsennä pohjaa noin 10 minuuttia.

Täyte:
Raasta jääkaappikylmä mantelimassa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, mantelimassa ja raastettu sitruunan kuori. Lisää munat yksitellen vaahdottaen. Taikinan tulee olla tasainen aina ennen uuden munan lisäämistä. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää lopuksi seokseen. Kaada vuokaan esikypsennetyn pohjan päälle. Kuori ja viipaloi omenat. Lado ne kauniisti täytteen päälle. Paista uunissa noin 25 minuuttia ja anna jäähtyä. Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi kuorrutteeksi. Jos vettä on liian paljon, lisää tomusokeria ja toisinpäin. Valuta kuorrute piirakan päälle juuri ennen tarjoamista. Nauti kuuman kahvin kanssa.


Elo 4/2017