Julkaistu: 10. syyskuuta 2018

Omena-suklaa­levite

 

Viron puutarhat ovat täynnä omenapuita ja tänä syksynä myös puut ovat täynnä omenoita. Virossa keitetään paljon hilloa, puristetaan mehua, ja leivotaan omenapiirakoita. Myös uuniomenat on suosittu jälkiruoka. Omenahillosta voi tehdä vaikka maistuvia kulhokakkuja tai kääretorttuja.

Kuva: Jaan Heinmaa

Omena-suklaa­levite

400 ml

Mukavan hapan levite letuille tai paahtoleivälle. Paljon halvempi ja terveellisempi kuin kaupassa myytävä suklaalevite. Tämän levitteen voi valmistaa joko kaakaosta tai tummasta suklaasta. Se on myös hyvä tuliainen.

Kaakaolevite
500 g puhdistettuja omenoita
100 g ruokosokeria
10 g tummaa kaakaojauhetta (tai maun mukaan)
vaniljasokeria
30 g voita

Puhdista ja pilko omenat. Kuori kaupasta ostetut ulkomaiset omenat ja kovakuoriset kotimaiset talviomenat, kesäomenat voi panna kattilaan kuorineen. Keitä kattilassa sokerin kanssa pehmeäksi. Survo sauvasekoittimella. Lisää vaniljasokeri, kaakao ja voi. Kuumenna vielä kunnes seos kiehuu ja nosta purkkiin.

Suklaalevite
Keitä omenat sokerin kanssa pehmeiksi, survo sauvasekoittimella ja siirrä pois hellalta. Lisää kattilaan 100 g paloiteltua tummaa suklaata, sekoita, kunnes suklaa sulaa, mutta älä enää keitä. Nosta valmis levite purkkiin.


Elo 4/2018